Helyi közélet

2014.12.02. 17:56

Élnünk kell a segítés lehetőségével

Debrecen - „Az elfogadásuk nem azon múlik, hogy ők milyenek, hanem, hogy mi hogy viszonyulunk hozzájuk.”

Debrecen - „Az elfogadásuk nem azon múlik, hogy ők milyenek, hanem, hogy mi hogy viszonyulunk hozzájuk.”

Jó látni, hogy milyen boldogok annak ellenére, hogy nekik nehezebb az életük, mint nekünk. Tanulni lehet tőlük és a nehéz pillanatokban ebből lehet erőt meríteni – mondta Karnik Szabina, a DVSC-TVP-Aquaticum kézilabdázója, aki kedden, a segítséggel élők nemzetközi napján biztatta és segítette a sorversenyeken a megye értelmi sérültjeit. – Hat intézmény hét csapata jött el a Hódos Imre Sportcsarnokba a 14. éve megszervezett eseményre, amire nagyon szoktak készülni a résztvevők – mondta Szabóné Orosz Éva. A Városi Szociális Szolgálat intézményvezetője szeretné, ha a jövőben nagy nyilvánosság előtt zajlanának a vetélkedők. – Jó lenne ha láthatnák, hogy az értelmileg sérültek hogyan élnek, mire képesek, hogyan tudják saját magukat felülmúlni és örülni a legkisebb sikernek is. Így megtanulhatnák, hogy nem lesajnálni, kizárni és mindenáron megsegíteni kell őket, csak elfogadni, s együttélni velük – mondta.

– Szakembereink, edzőink sportszakmai és gyógypedagógiai felkészültsége mellett a legfontosabb erényük, hogy emberileg elfogadók. Az értelmi fogyatékosok érzékenyek arra, hogyan nyilvánulnak meg mások feléjük – válaszolta Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség elnöke. – A nyitott embereket rögtön a szívükbe fogadják és tenyerükön hordozzák. Sokakat ez a hihetetlenül felemelő érzés tart az egyesületünk mellett évtizedek óta. Olimpiai bajnok öttusázónk, Fábián László akkor került kapcsolatba velünk, amikor a csúcson volt. Azt mondta, itt megtanulta és sosem felejti, hogy a kis siker is siker és a szeretetet ki kell mutatni embertársaink felé.

Kovács Zsolt, a szervező Mozgás Öröm Sport Egyesület vezetője hangsúlyozta: év közben több alkalommal igyekeznek rendezvényekkel színesíteni a sérültek mindennapjait, de ez a decemberi hagyományos alkalom különös élmény, hisz debreceni élsportolókkal, vízilabdázókkal, kosarasokkal, kézilabdázókkal, ismert énekesekkel, idén Sárközi Anitával játszhatnak együtt téli támájú váltóversenyekben és kirakós, díszítő feladatokban.

Nagy Emőke elégedett mosolya minden, az eseményt dicsérő szónál beszédesebb volt annak, aki a kedd délelőtti hangulatra volt kíváncsi. Az Ifjúság utcai gondozóházból érkező fiatal lány nagyon élvezte a napot és legfőképpen a futós feladatokat, szeret sportolni. Mint mondta elfáradt, de az jó.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában