Forgalmi dugókat hozott az új tanév

Akt.:
Forgalmi dugókat hozott az új tanév
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A polgárőröknek köszönhetően eltűntek az iskolák környékéről a kábítószerdílerek.

Forgalmi dugók alakultak ki a városban az első tanítási nap reggelén. Több jelzőlámpánál két-három váltás alatt lehetett csak átjutni. Sok szülő ugyanis mindenképpen autóval akarta iskolába vinni gyermekét, gyermekeit.

„Beszoktatás”

Szintén nagy volt a forgalom a Mátyás Király és a Jánosi utcák sarkán található iskola előtt is, ahol a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a sulikezdéssel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott. Ott Bacsó Attila alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető arról beszélt, hogy az új tanévben is folytatják az iskolarendőr programot. Az ehhez csatlakozott 149 hajdú-bihari iskolánál szeptemberben a tanítási idő kezdetekor és annak végén, közlekedési rendőrök jelennek meg azért, hogy az érkező és a távozó gyerekek balesetmentesen be-, illetve hazajussanak. A többi helyen polgárőrök fognak segíteni.

Bacsó Attila hangsúlyozta, hogy az akciónak nem a büntetés a célja hanem, hogy a gyerekeket a szabályos közlekedésre tanítsák. Például, hogy a zebrán menjenek át az úttesten, hogy az autóban kössék be a biztonsági övet és, hogy amikor bicikliúton kerekeznek a gyalogátkelőhelyen való átkeléskor, szálljanak le a járműről.

Rendőrök az iskolákban

– Megyénkben évente átlagosan ezer gyermek-, és fiatalkorú ellen indul eljárás jogsértés gyanúja miatt. Ez a szám sok esztendeje nagyjából állandó – jelentette ki dr. Juhász Zoltán alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. Hozzátette: az oktatási intézményekben a rendőrök egyebek mellett osztályfőnöki órákon vesznek részt, ahol interaktív módon, példákkal illusztrálva igyekeznek beszélgetni a gyerekekkel az iskolai erőszakról, a kábítószer fogyasztásról és más bűncselekményekről. A drogmegelőzéssel foglalkozó rendőr tiszteket a szülők, diákok fogadóóráikon, telefonon, vagy interneten tudják elérni – számolt be dr. Juhász Zoltán.

Forgalomszervezés

– A biztonság fokozása érdekében a tanoda előtti kereszteződésbe a jelenlegi két zebra mellé másik kettőt is szeretnénk és az sem lenne rossz, ha ott jelzőlámpákat állítanának fel – mondta Nagy Zsolt, a Csapókerti Általános Iskola igazgatója. Szintén vágyaik közzé tartozik a meglehetősen keskeny Jánosi utca egyirányúsítása. Emellett arra kérik a rendőröket, hogy akadályozzák meg az iskola körüli gyorshajtást és szabálytalan parkolást, mert az így álló autók közül kiugró gyerekek balesetveszélyt jelenthetnek. Nagy Zsolt azt is szorgalmazta, hogy ne csak egy hónapig tartson a hatóságok fokozott figyelme a csapókerti iskola körül, hanem az egész tanévben.

Elriasztott dílerek

Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnökétől megtudtuk, hogy a következő négy hétben a megyében csaknem két ezer formaruhás polgárőr is ott lesz az óvodák, iskolák környékén. Amióta ezt három éve elkezdték szeptemberben még nem történt baleset ezeken a helyeken. – Az is fontos eredmény, hogy az iskolák környékén kábítószert árulók eltűntek – hangsúlyozta a polgárőrök vezetője.

HBN – Orosz Csaba