Helyi közélet

2016.05.25. 19:32

Megoldódhatnak a pagonybajok?

Debrecen - Tematikus Meseparkot alakítana ki az önkormányzat az Ötholdas Pagonyban.

Debrecen - Tematikus Meseparkot alakítana ki az önkormányzat az Ötholdas Pagonyban.

Évek óta „technikai okok miatt nem üzemel” feliratok és keresztbe kihúzott műanyag szalagok fogadják azokat, akik a Nagyerdőn, az Ötholdas Pagony játszótéren található úgynevezett szociális épületbe, például az ottani mosdókba szeretnének bemenni – számolt be egyik olvasónk a Napló-Agora internetes fórumon. Úgy vélte, hogy gyermeknapra, május utolsó vasárnapjára jó lenne rendbe tenni, megnyitni a házat.

Az egykori Jubileumi Játszóteret 2003-ban korszerűsítették és nevezték át. A három ütemben, 25 millió forintból zajlott munkálatok során felújították az úgynevezett szociális épületet amelyben mosdók, az ottani dolgozók pihenője és a játékok raktára található. A betonból, téglából, fából készült ház azonban évek óta használhatatlan. Az építmény „több sebből is vérzik”, a statikai problémák mellett rossz a szigetelés, gyatra a vízelvezetés, az eső és a hó eláztatta, tönkretette a falakat. Egyes részek balesetveszélyesek. (Az épületben lévő mosdókat néhány éve a pagony szélére felállított konténervécékkel „pótolták”.)

Lebontanák az építményt

A polgármesteri hivatal ezzel kapcsolatban feltett kérdéseinkre úgy reagált írásban, hogy a házikó szerkezetének felülvizsgálata során kiderült, nem érné meg felújítani, ezért a bontását tervezik. Erre a munkára már árajánlatokat is kértek. Hozzátették: az Ötholdas Pagony területét az önkormányzat európai uniós pályázati forrásból szeretné ismét felújítani. A projektben egy új szociális blokk is épülne. Ezen túlmenően – a vagyon védelme és a látogatók biztonsága miatt is – térfigyelő kamerarendszer kiépítését is tervezik a város egyik legnagyobb játszóterén.

Biztonságosan mászni

A cikk elején említett olvasó arra is panaszkodott, hogy az Ötholdas Pagony egyik legnépszerűbb játéka, a mászóvár lépcsőfokai elkorhadtak a télen, ezért az épülethez hasonlóan azt is szalagokkal zárták le. Nagy Gergely Sándor, a játszóteret üzemeltető szomszédos állatkert és vidámpark igazgatója ezzel kapcsolatban lapunknak azt ígérte, hogy gyereknapra kicserélik a balesetveszélyes elemeket.

Nagyszabású fejlesztés

Mazsu János, a Fidesz önkormányzati képviselője az Ötholdas Pagonynál bejelentette, hogy két éven belül csaknem a duplájára akarják növelni a város legnépszerűbb játszóterének a területét. A tervek szerint az Oláh Gábor utca és a Nagyerdei körút közötti erdőt hozzácsatolnák a pagonyhoz. Miközben az új területet ligetessé alakítanák, a régin több játékot felújítanának és újakat is vinnének oda. A kormánypárti politikus elmondta: a gyerekek biztonsága érdekében a főbejáratnál, az Oláh Gábor utcán gyalogátkelőhelyet alakítanak ki.

Mazsu János arról is beszámolt, hogy 15 millió forintos beruházással néhány napon belül újraaszfaltozzák a Nagyerdei körutat az Ady Endre út és a Hadházi út között. Több olyan utcában ahol még nincs szilárd burkolat, stabilizálást és gréderezést végeznek. Ilyen munka várható például a Csúcs utcán, a Mókus utcán, a Mandula utcán, a Szőlőhegy utcán, a Kiss Ernő utcán, a Szárazmalom és a Mezőgazdász utcán. Járdákat is renoválnak például a Kassai úton, a Baksay és a Kurta utca között, valamint a Csanak utcán.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában