Fontos papír a boldoguláshoz

Statisztikailag a végzettek ötödének várnia kell a diplomájára
Statisztikailag a végzettek ötödének várnia kell a diplomájára - © Illusztráció: archív
Hajdú-Bihar – Idén még tizenhét megyei képzés indulhat be a Diplomamentő Programban.

Továbbra is probléma, hogy sokan nem vehetik át diplomájukat nyelvvizsga hiányában. A magyar állam ezért hozta létre Diplomamentő Programját, amelynek célja azok segítése, akik eddig nem tudtak sikeres vizsgát tenni. Ezzel az is a cél, hogy minél többen tudjanak elhelyezkedni választott szakmájukon belül. „Intézményünkben is valós probléma, hogy a diplomázók egy része nyelvvizsga hiányában nem veheti át tanulmányai végén oklevelét. A Neptun-rendszerben 2006-ig kereshetők vissza ezek az adatok. Azóta összesen 6 ezer 479 záróvizsgát tett hallgató diplomája maradt az intézményben emiatt: közülük 3 ezer 432 nappali és 3 ezer 47 levelező tagozatos hallgató van. A legtöbben (3 ezer 910) alapképzésben, 707-en pedig mesterképzésben vettek részt. Az érintettek közül 983-an korábbi egyetemi képzést, 806-an pedig főiskolai képzést kaptak. Az egységes, osztatlan képzésben részt vett hallgatók száma 13, a szakirányú továbbképzéseken pedig 60 diák nem kaphatta meg oklevelét a nyelvvizsga hiánya miatt” – tudatja a Debreceni Egyetem közleményében.

– A Diplomamentő Program keretében, a kezdetek óta országosan 753 támogatott képzést indítottak sikeresen, s ezeken a résztvevők száma meghaladja a 8 ezer főt – tudtuk meg Tamaskó Annamáriától, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) kommunikációs referensétől. Hajdú-Bihar megye tekintetében a megkezdett képzések száma 25, melyek közül Debrecenben 22, Berettyóújfalu, Hajdúböszörmény és Hajdúnánás településeken egy-egy nyelvi képzés indult az igények alapján. A meghirdetett képzésekre 513-an jelezték részvételi szándékukat, közülük 310 főnek sikerült támogatást nyújtani. „A megyében jelenleg négy képzés fejeződött be, a nyelvvizsgákra pedig a közeljövőben kerül sor. Természetesen célunk, hogy Hajdú-Biharban is minél többen élhessenek a program kínálta lehetőséggel, így további 17 képzést tervezünk indítani a program végéig az itt élő pályázók részére” – áll az OFA közleményében, honlapjukon pedig az olvasható, a felsőoktatásban tanulmányokat folytatott hallgatók 20-22 százaléka nem tudott még diplomához jutni a fenti okok miatt.

Hasznosnak vélik

Hajdúnánáson a nyíregyházi székhelyű New York Nyelviskola segítségével van módja nyelvvizsgát szereznie azoknak, akik regisztráltak a Diplomamentő Programra. Nagy Róbert, a nyelviskola tanára érdeklődésünkre kifejtette, náluk jelenleg egy tizenhárom fős csoport vesz részt a felkészítésben, s legtöbbjüknek az első diploma megszerzése a cél. – Lelkesek, mindenkit nagyon motivál mindez, így tanárként is sokkal könnyebb a dolgom – árulta el, s megemlítette, egyedül az a nehézség, hogy e tanfolyam még 240 órás, így kicsit feszített a tempó – éppen ezért 2015 januárja óta az új nyelvvizsga felkészítő programok már 360 órásak.

Harangi Zsolt, a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközépiskola, és Szakiskola és Kollégium műszaki igazgatóhelyettese, aki Nagy Róbertnél tanul, szintén ezt emelte ki. Ám így is abszolút hasznosnak érzi a programot – számára a negyedik diplomához szükséges még egy nyelvvizsga megszerzése. Elárulta, jelenleg nagyjából a tanterv felénél járnak, s 2015 december végéig lesz lehetőségük sikerrel teljesíteni a megmérettetést.

– Munka mellett nem könnyű heti kétszer négy órában részt venni a felkészítésen, de a harminc óránként írt tesztek azt mutatják, csoportunk zömének jó esélye van sikerrel zárni a programot – vallotta be.

HBN–VÉZS
hirdetés