Fontos lépések a nyitáshoz

Akt.:
A reptértől délre eső területen foglal majd helyet az ipari park.
A reptértől délre eső területen foglal majd helyet az ipari park. - © Fotó: HBN
Debrecen – A repülőtér közelsége és közúti megközelíthetősége kedvező a befektetőknek.

A képviselő-testület február 26-i ülésén a repülőtértől délre, a 47-es főút mellett található összefüggő területre változtatási tilalmat rendelt el, hiszen – ahogy korábban már többször beszámoltunk róla – ott tervezik kialakítani az újabb, a Déli Ipari Parkot. Miután a Határ Úti Ipari Park lényegében betelt, csak néhány ottani cég területén van még beépíthető rész, elengedhetetlen egy másik hely megnyitása a sokszor hangoztatott gazdaságfejlesztéshez.

Ám az is köztudott, hogy az infrastruktúra kiépítése, a terület beruházásra alkalmassá tétele sem megy egyik napról a másikra, márpedig az idő szorítja a várost. Ezt elismerve döntött a kormány a folyamat felgyorsításáról, ami a napokban rendeletben jelent meg a Magyar Közlönyben, eszerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú az ügy, vagyis meggyorsíthatók, lerövidíthetők a különböző engedélyezési, kisajátítási eljárások. Ugyanis arról is született kormányrendelet, hogy az említett terület – mely a vagyonkezelő és a Cívis Ház Zrt. által már megvásárolt, illetve önkormányzati tulajdonú, valamint még megvásárolandó részekből áll – most már beruházási célterület.

Ezzel megteremtődött annak lehetősége, hogy belátható időn belül meg lehessen majd kezdeni a Déli Ipari Park kialakítását.

HBN–ÉP