Fontos hír felvételizőknek: nem emelkedik tovább a minimumponthatár

Akt.:
Fontos hír felvételizőknek: nem emelkedik tovább a minimumponthatár
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Palkovics László: 5 év alatt 9,5 milliárd forint jut külföldi részképzésben résztvevőkre.

A 2016-os felsőoktatási felvételi eljárás legjelentősebb híre, hogy – a már elfogadott, de még nem nyilvános rendelet alapján – nem növekednek tovább a minimumponthatárok, az alap és osztatlan képzéseken 280, míg a felső oktatási szakképzéseken 240 pontot kell elérnie a jelentkezőnek – mondta Stéger Csilla szerdán a Debreceni Egyetemen, ahol nyolcadik alkalommal gyűltek össze középiskolák igazgatói, osztályfőnökei, hogy beszéljenek a diákokat és pedagógusokat érintő aktualitásokról. Az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Főosztályának vezetője felhívta a figyelmet egy másik újdonságra.

– A várhatóan december 20-án kiadandó és január végéig hivatalos kiegészítéssel is ellátott felvételi tájékoztatót jövő év elején animált, letölthető formátumban is elérhetővé szeretnénk tenni. Ezt nem csak némely intézmény, illetve kar névváltozása okán érdemes alaposan átolvasni, hanem azért is, mert a tavaly beérkezett ezer jogorvoslati kérelemből nyolcszáz kiküszöbölhető lett volna a könyv és a felvi.hu figyelmes áttanulmányozásával. A teljes eljárási folyamat online zajlik, ügyfélkapun át. Tárgyalások folynak arról, hogy ingyenessé tegyék az első három képzésre való jelentkezést – tájékoztatott.

Hangsúlyozta: a diákoknak tudatos döntést kell hozniuk az állami finanszírozású képzés választásakor, ugyanis köztartozást rónak ki rájuk, ha nem teljesítik a szabott feltételeket. „Alapképzésen fél, osztatlanon egy éve van a hallgatónak szankciók nélkül meggondolnia magát.”

Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a magyar gazdaság helyzetéről, szakember-igényeiről, illetve a Felsőoktatási Kerekasztal egy éve elfogadott stratégiájának eredményeiről beszélt az eseményen.

HBN–HABE​
hirdetés