Fontos a nagyköveti szintű kapcsolat

Colleen Bell amerikai nagykövet sétált is egyet Debrecen belvárosában
Colleen Bell amerikai nagykövet sétált is egyet Debrecen belvárosában - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Felértékeli Debrecent a városban működő három amerikai cég jelenléte.

A városba települt amerikai érdekeltségű cégeknél, mintegy 1700-an dolgoznak, így a december elején kinevezett, és a megbízó levelét január 21-én Áder János köztársasági elnöknek átadó amerikai nagykövet szerdán természetesen ellátogatott a Határ úti Ipari Parkba is, ahol Herdon István, a Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója köszöntötte.

Ábrahám László, a legnagyobb amerikai érdekeltségű debreceni vállalat, a National Instruments ügyvezető igazgatója szívesen megosztotta véleményét lapunkkal Colleen Bradley Bell kinevezéséről. Elmondta, egyetért a frissen kinevezett amerikai nagykövettel abban, hogy az amerikai befektetők számára nagyon fontos, hogy Magyarországon kiszámítható jogi és üzleti környezetet találjanak, ahol minimális a bürokrácia és korrupciómentes a működés. Gazdasági szereplőként is fontosnak tartja azt, hogy nagyköveti szintű legyen a két ország közti diplomáciai kapcsolat. Az ügyvivő nyilván viszi a napi ügyes-bajos dolgokat, de az országaink közötti közös gondolkodásnak, és bizonyos stratégiai lépések előkészítésének nagyköveti szinten kell történni. Örül, hogy nagykövet asszony első hivatalos vidéki útja Debrecenbe, és az NI Kft.-hez vezetett. Az ügyvezető beszélt lapunknak arról is, hogy megosztották a nagykövettel azt az elgondolásunkat, mely szerint szeretnénk, ha a városban egy olyan angol nyelvű iskola létesülne, ahová adott esetben az ide érkező külföldi befektetők a gyermekeiket járathatnák. Hozzátette, ez ügyben a várossal már tart a közös gondolkodás.

Dr. Papp László polgármester megerősítette az elmondottakat, kiegészítve azzal, hogy a Tóth Árpád Gimnáziumban már működik a 3-4. évfolyamon egy nemzetközi érettségi rendszer, és kéttannyelvű angolképzésre is lehet jelentkezni a városban. Amennyiben sikerül megszerezni az illetékes hivatal, illetve kormányszervek jóváhagyását, akkor az óvodától az érettségiig tartó, nemzetközi feltételrendszer szerint működő képzés indulhat belátható időn belül, amivel versenyképesebb lehet a város a jó külföldi szakemberek ide hozatalában.

HBN-ÉP

Kicsit közelebb Amerikához – Debrecenben járt az Egyesült Államok új nagykövete
A hajdú-bihari megyeszékhellyel ismerkedett szerdán Colleen Bradley Bell.