Főnixmadárként feltámadó város

Dr. Papp László
Dr. Papp László - © Fotó: Matey István
Debrecen – „A város történelme olyan erő, ami tenni akarásra, alkotásra ösztönöz”.

– A várost tatárok, törökök, kurucok és labancok egyaránt fosztogatta, támadták. A 16. és 18. század között 23 tűzvész pusztított, nem egyszer szinte egész Debrecent porig égetve, mégis volt ennek a településnek ereje arra, hogy újra kezdje. Főnixként támadt fel minden pusztulásból, mely csak a polgárainak, a város belső erejének köszönhető – tekintett vissza dr. Papp László a városnapi ünnepi közgyűlésen. I. Lipót magyar király 1693. április 11-én emelte szabad királyi városi rangra Debrecent, amelyet éppen 300 évvel ezelőtt, 1715-ben iktattak törvénybe.

Tudásvár

Elmondta: Debrecent a lakói tették gazdasági és szellemi értelemben naggyá az elmúlt évszázadok során; vezetésében, polgáraiban mindig megvolt a fejlődés szándéka. – Birtokvásárlással, ha kellett zálogjog-érvényesítéssel, beleértve Hortobágyot is, 166 ezer katasztrális holdat, mai mértékegységre átszámítva mintegy ezer négyzetkilométernyi birtokrendszert sikerült kialakítani, mely lehetővé tette Debrecen gazdasági gyarapodást – emlékeztetett Papp László, hozzátéve: az oktatás közben a város megtartó erejévé vált. Míg más települések fegyverekben, katonákban, várakban, védfalakban látták a jövőt, Debrecen felépítette a Református Kollégiumot.

Kiemelte a hit fontosságát: Magyarország lelki központjává vált Debrecen, hiszen a cívisváros történelme szorosan összefonódik a református egyházéval. Ugyanakkor a megyeszékhelyen római katolikus püspökség is működik, s itt dolgozik az ország második legnagyobb zsidó hitéleti közössége. Ezen túlmenően a baptisták, az evangélikusok és a Hit Gyülekezete is tevékeny része az életnek. – Nem ok nélkül írta tehát Jókai, hogy Pest központja az országnak, de Debrecen középpontja a magyarságnak – húzta alá Papp László.

HBN–PÁTZ


Átadták a város elismeréseit
Debrecen – A város napja alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen adták át a díszpolgári címeket, a Pro Urbe– és Mecénás-díjakat, a Sajtódíjat és a Kölcsey Ferenc ösztöndíjat.


Átadták Debrecen város díjait
Ünnepi közgyűlést tartott a debreceni önkormányzat szombaton a helyi Kölcsey központban, ahol átadták a város díjait.
hirdetés