Magyarország

2013.04.26. 12:21

Stratégiáról tárgyal szombaton az MSZP-választmány, Bajnai is ott lesz

Budapest, 2013. április 26., péntek (MTI) - A párt stratégiája, a választási felkészülés és az ellenzéki együttműködés lesznek a fő témái az MSZP-választmány szombati ülésének, amelyen Bajnai Gordon is részt vesz.

Budapest, 2013. április 26., péntek (MTI) - A párt stratégiája, a választási felkészülés és az ellenzéki együttműködés lesznek a fő témái az MSZP-választmány szombati ülésének, amelyen Bajnai Gordon is részt vesz.

Az áprilisban már második választmányi ülésen a tervek szerint szó lesz a kampány tartalmi kérdéseiről, így arról, milyen üzeneteket fogalmazzon meg az MSZP az egy év múlva esedékes választásokig. Általános vélemény ugyanis a szocialistáknál, hogy a Fidesz a rezsicsökkentéssel már megkezdte a kampányt, és ennek tudható be, hogy a két párt támogatottsága közötti különbség hónapok óta nem csökken, több közvélemény-kutató szerint nő.

A választmányi ülés fő témájának mégis az ellenzéki együttműködés ígérkezik, miután a tanácskozáson részt vesz Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője. A volt kormányfő a napokban - újságírói kérdésre válaszul - utalt rá, szívesen elmegy az MSZP választmányához, hogy személyesen magyarázza el, miért nyáron akar tárgyalásokat kezdeni a szocialistákkal. Mesterházy Attila pártelnök ezután meghívta Bajnait az ülésre.

A két párt politikusai az elmúlt egy hétben a sajtón keresztül üzentek egymásnak. Bajnai Gordon múlt pénteken azt kezdeményezte: az MSZP elnöke által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett pártja és a szocialisták már júniusban kezdjenek tárgyalásokat és ősszel kössenek egyezséget.

Válaszul Mesterházy Attila emlékeztetett, hogy tavaly novemberben közös jelölt- és listaállításra tett javaslatot, január eleje óta pedig folynak a baloldali ellenzéki pártok között az általa szorgalmazott programegyeztetések. Nincs értelme még két hónapot várni, azonnal kezdődjenek megbeszélések az MSZP, az Együtt-PM szövetség és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció között - javasolta.

Bajnai Gordon ezt elvetette, mondván, a tárgyalások megkezdése előtt felhatalmazást kell kérniük a választóiktól arra a programra, amely a választási szövetség alapja lehet. Ennek megfelelően hétfőn pártja öthetes országjárásra indult. A volt miniszterelnök amellett is kitart, hogy a megállapodást a demokratikus ellenzék két legnagyobb pártjának kell megkötnie.

Az Együtt-PM szövetség pénteken közleményben tudatta az MTI-vel: Bajnai - elfogadva a meghívást - elmegy az MSZP-választmány ülésére, hogy személyesen érveljen az általa javasolt tárgyalási menetrend mellett.

Az Együtt-PM korábban tavaszra ígérte választókerületi felelőseinek megnevezését. Az MSZP viszont Ron Werber izraeli kampánystratéga részvételével már januárban elkezdte a 106 választókerületi felelős képzését, Mesterházy Attila pedig szerdán vidékjáró körútra indult, amelynek során a párt aktivistáival beszéli át az előttük álló feladatokat és a párt főbb üzeneteit.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!