Folytatódik az éjszakai járatok tesztidőszaka Debrecenben

Akt.:
Folytatódik az éjszakai járatok tesztidőszaka Debrecenben
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület a DKV Zrt. közreműködésével augusztusban öt hétvégén keresztül éjszakai autóbuszjáratokat indított Debrecenben. A tanszünetes tesztüzemben összesen hét útvonalon közlekedtek az autóbuszok. Az iskolai, egyetemi élet beindulásával újabb tesztidőszak következik az éjszakai közlekedésben.


A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (DERKE) civil szervezet a DKV Zrt. közreműködésével tovább folytatja a tanítási szünetben megkezdett tesztidőszakot.

Annak érdekében, hogy valós képet alkothassanak az éjszakai járatok szükségességét illetően szeptember 19. és szeptember 23. között négy éjszakán át 90, 90Y, 91, 91Y, 92, 92A és 93-as jelzéssel, teszt jelleggel éjszakai autóbuszjáratok közlekednek.

Az éjszakai autóbuszjáratok a nyári időszakban megismert, változatlan útvonalon és menetrenddel közlekednek. Az egyetemi hallgatók igényeit is figyelembe véve szerdai és csütörtöki munkanapokon is közlekednek az éjszakai járatok.

A civil szervezet javaslata alapján az éjszakai járatok biztosításához szükséges autóbuszok a minden nap egyébként is közlekedő szolgálati járatok felhasználásával, többlet járművek bevonása nélkül kerülnek kiállításra. (A szolgálati járatok olyan, általában utasforgalom számára nem megnyitott járatok, amelyeknek az elsődleges célja a szolgáltató alkalmazottainak, főként a járművezetőknek a munkavégzést követő hazaszállítása, illetve a munkakezdés előtt a telephelyre történő szállítása.) A szolgálati járatokat a DKV Zrt. megnyitja az utasok számára, valamint ugyanezen autóbuszok az esti és hajnali szolgálati járatok közötti hosszabb üzemszünetben többletjáratokat teljesítenek a város frekventált részeit érintő útvonalon. A menetrendek és az útvonalak kialakítása során a lehetőségekhez mérten figyelembe vettük a vasúti csatlakozásokat és előzetes felmérés alapján várható helyi utazási igényeket.

A szolgálati járatokon felül közlekedő járatok költségét és üzemeltetéséből eredő egyéb többletköltségeket a tesztidőszak alatt a DERKE továbbra is pályázati forrásból finanszírozza. A szervezet ezen felül tagjainak és önkénteseinek segítségével elkészítette a megállóhelyi menetrendeket, melyek gyártásáról és kihelyezéséről szintén ők gondoskodnak.

Az éjszakai járatok a nappali járatokon alkalmazott normál díjszabással vehetőek igénybe. A járatokon folyamatos utasszámlálás és jegyellenőrzés lesz, annak érdekében, hogy valós információkhoz jusson az egyesület és a DKV Zrt. is az utasszámokat illetően.

A menetrendek megtalálhatóak a DKV internetes oldalán, valamint a DERKE online felületein.

– DKV Zrt. –


Debrecen - Többen kérik, hogy más irányokba is közlekedjenek az új járatok. Egyelőre szinte csak pozitív vélemények olvashatók a legnagyobb internetes közösségi oldalon azzal kapcsolatban, hogy a mögöttünk hagyott hétvégén hosszú köröket teljesítő éjszakai buszok indultak Debrecenben. Ahogy koráb...