Folytatódik a szociális földprogram Hajdúnánáson

Folytatódik a szociális földprogram Hajdúnánáson
© Fotó: Harsányi Zsolt
Hajdúnánás – Ismét sokan örülhettek a változatos vetőmagcsomagoknak és az előnevelt csirkéknek.

A programra a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat gondozásában lévő, nehéz anyagi körülmények között élő családok jelentkezhettek. Az önkormányzat 107 családnak adott vetőmagcsomagot, növényvédőszer egységcsomagot, valamint előnevelt csirkéket a napokban a Bocskai Filmszínház udvarán. Az önkormányzat 800 ezer forinttal támogatja a program sikeres megvalósítását, így összesen a pályázati forrással együtt közel 1,5 millió forint áll rendelkezésre a 107 szociálisan rászoruló családok támogatására.

Képzést is szerveztek

– Nyolc sikeres évet tudhatunk magunk mögött – mondta Szólláth Tibor polgármester. – 2011-ben, amikor elindítottuk a programot, nem elsősorban a pénzen volt a hangsúly, hanem akarat, és hozzáállás kérdése volt, hiszen aktív szerepvállalást kértünk és kérünk azoktól, akik segítségért fordulnak az önkormányzathoz. Nem hagyjuk cserben azt, aki valóban segíteni akar a családján. Legfőbb célunk, hogy a programban részt vevő családok az asztalukra tehessenek minél több, saját maguk által megtermelt növényi és felnevelt állati eredetű élelmiszert – tette hozzá polgármester.

A szociális földprogram megvalósításában résztvevő családok az átadott mezőgazdasági javak mellet saját háztartás-gazdaságuk, kertkultúrájuk, és a program során biztosított földterület művelésében való munkatapasztalat kialakításában is segítséget kapnak. A projekt ideje alatt a családok 20 órás mezőgazdasági képzésen vesznek részt, a termelés és tenyésztés folyamatában pedig tapasztalt agrárszakember, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai segítik őket. A szolgálat munkatársai a tanácsadás mellett rendszeresen ellenőrzik a földek gondos megmunkálását, a konyhakerti növénytermesztést, és az állattartás körülményeit.

– Harsányi Zsolt –