Folytatódik a roncsderbi: pörög az itthoni használtpiac

Folytatódik a roncsderbi: pörög az itthoni használtpiac
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A magánvásárlók hazánkban inkább a használtautó kínálatból elégítik ki igényeiket.

A személyautók piacának értékelésével kapcsolatban figyelembe kell venni, ahogy minden januárban, az áthúzódó előző évi megrendelések forgalomba helyezését. Ennek megfelelően minden komolyabb piaci trend becsléshez meg kell várni az év első 3-4 hónapjának eredményeit.

Mit remélnek?

A szakma bízik abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább tart. A magánvásárlók inkább a használtautó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánvásárlásnak tekinthető, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe. Sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy a drasztikusan növekvő és az új autó import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a károsanyag–kibocsátás növekedését, a közlekedés–biztonsága csökkenését okozza, miközben a használtautó–import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár. Itt végre olyan állami intézkedést vár a szakma, amely után legalább nem ösztönzött az idős használt autók behozatala, ahogy jelenleg. Ennek megfelelően javasoltuk a kW adó rendszerének felülvizsgálatát.

Megtorpanás

A kishaszonjármű-piac az eddig a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja által generált forgalomnövekedés után folyamatosan lassult 2015-ben és ez a tendencia folytatódni látszik. A piac komolyabb értékelésével itt is érdemes megvárnunk legalább az első negyedév végét. A nagy haszonjárműveknél a jelentős visszaesés sem értékelhető még, itt enyhe piaci növekedést várnak az év folyamán. Az autóbuszpiac kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést produkáljon, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul. A motorkerékpárok piaca is gyenge. Létfontosságú lenne a robogók azonosításának a megoldása, valamint a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűeknél.

HBN

Címkék: