Folytatódik a nyugdíjreform elleni tiltakozás Franciaországban

Francia teherautósofőrök forgalomlassítással tiltakoztak a nyugdíjkorhatár tervezett megemelése ellen, több francia nagyváros környékén, hétfőn.

A hét napja sztrájkoló olajipari munkások akciói miatt hétfőre már több mint ezer benzinkút maradt üzemanyag nélkül. A francia parlament felsőháza szerdán szavaz a nyugdíjreformról, amelyen ellen milliók tüntettek az elmúlt hetekben.

A francia szupermarketeknél lévő nagyjából 4 500 benzinkút közül legalább 1 500-ban elfogyott az üzemanyag hétfőre – közölte a benzinkutasokat tömörítő szövetség. A szupermarketekhez csatolt benzinkutak számítanak a legforgalmasabb töltőállomásoknak: a francia autósok hatvan százaléka veszi meg azokban a benzint.

A benzinhiányt az olajipari munkások sztrájkja okozta

A benzinhiányt az olajipari munkások sztrájkja okozta. A munkabeszüntetések miatt a 12 francia olajfinomítóból csak egy működik, és a tiltakozó munkások elbarikádoztak több benzinraktárt is. Hozzájuk hétfőn csatlakoztak a teherautósofőrök is, akik Párizs és több más nagyváros környékén tartottak forgalomlassító tiltakozásokat, és raktárakat zártak el.

A szakszervezetek a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak, amellyel hatvanról 62 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. Egy hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatatás adatai szerint a franciák több mint hetven százaléka támogatja a reform elleni tiltakozásokat. Az elmúlt hetekben milliók vonultak utcára, és keddre újabb tömeges sztrájkot, és tüntetéseket terveznek.

A francia parlament alsóháza már elfogadta a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló tervezetet, a felsőház pedig szerdán dönt a reformról.

– Független Hírügynökség –Sporthírek