hidden peak

2019.07.17. 22:59

Csütörtökön kezdheti meg a csúcstámadást Varga Csaba

Pénteken a 8080 méteres Hidden Peak csúcsán állhat Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar alpinistája, aki a csúcstámadás utolsó szakaszát várhatóan csütörtök éjjel kezdi meg – közölte Bíró Dániel, a Kalifa Magashegyi Expedíciók 2019 kommunikációs menedzsere szerdán.

Budapest, 2019. május 28. Varga Csaba nagyváradi hegymászó, a Kalifa Alpin Csapat tagja a Lurdy Rendezvényközpontban 2019. május 28-án. Varga Csaba idén a 8080 méter magas Hidden Peak (Gasherbrum I) megmászására készül. MTI/Balazs Mohai

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Varga Csaba kedden indult el a Hidden Peak alaptáborából és még aznap elérte a 6400 méteren kialakított 2-es tábort. Szerdán jutott fel a mintegy 7100 méteren fekvő 3-as tábor magasságába, megmászva az úgynevezett Japán-kuloár hóval és jéggel borított, több száz méteres meredek sziklafalát.

A 8080 méteres Hidden Peak csúcsáig még mintegy 1000 méteres szintkülönbséget kell leküzdenie, belépve az úgynevezett halálzónába,

amely onnan kapta baljós nevét, hogy az emberi szervezet képtelen alkalmazkodni az alacsony légnyomásból adódó oxigénhiányhoz 8000 méter fölötti magasságban. Ráadásul úgy tűnik, hogy a 3-as tábor és a csúcs között

nincsenek előre lefektetett fix kötelek, így a magyar alpinistának még nehezebb dolga lesz a 40-50 fokos meredekségű szakaszon.

A Hidden Peak Varga Csaba 4. megmászott nyolcezrese lehet.

Borítókép: Varga Csaba nagyváradi hegymászó, a Kalifa Alpin Csapat tagja a Lurdy Rendezvényközpontban 2019. május 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!