Folytatódik a Belvárosi beszélgetések

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Debreceni Művelődési Központ
Debrecen – A múlt évben útjára indított Belvárosi beszélgetések c. programsorozatunkat, a kedvező fogadtatásnak köszönhetően, idén is folytatjuk.

Február 12-én, szerdán, 17.30-kor a Szatyor Debrecen Egyesület tagjaival (alapítókkal, vezetőkkel, termelőkkel) beszélgetünk a DMK Belvárosi Közösségi Házának Klubtermében (Kossuth u. 1.). A beszélgetés aktualitását az adja, hogy az elmúlt esztendőben a Debreceni Művelődési Központ négy egységében – a Homokkerti Közösségi Házban, a Tímárházban, a Csapókerti Közösségi Házban és az Újkerti Közösségi Házban – elosztó pontja jött létre e sajátos termelői-vásárlói közösségnek. A helyi élelmiszer-termelés és – értékesítés mai és jövőbeni esélyeiről, az egészséges élelmiszer iránti igény alakulásáról cserélünk eszmét vendégeinkkel és az érdeklődő közönséggel.

A további témák

Az új év első felében továbbra is saját értékeink, hagyományaink nyomvonalán haladva, azzal a tárgykörrel folytatjuk beszélgetéseinket, mely legközvetlenebbül kapcsolódik mindennapjainkhoz, s ez a táplálkozás. Tudjuk, az az élelmiszer a legbiztonságosabb, amelyet mi magunk termelünk meg, de szerencsére már hozzá lehet jutni egészséges alapanyagokhoz, s ez nem feltétlenül csak minősített biotermesztésből származhat, érdemes tehát megvizsgálnunk, milyen a kíméletes helyi termesztés és a biogazdálkodás helyzete közvetlen környezetünkben.

Ez egyenesen vezet a fenntarthatóság és az önfenntartás kérdésköréhez, melynek legavatottabb debreceni kutatóját kívánjuk megszólaltatni két ízben.

Az előző félév meghatározó gondolati iránya anyanyelvi műveltségünk jelenlegi helyzete, taníthatósága volt, melynek egyik fontos ágazatáról, zenei anyanyelvünkről nem esett szó: most erről is beszélgetünk kiváló debreceni népdalénekes vendégünkkel.

Az utolsó két beszélgetést nemzettudatunk talán legvitatottabb területének, történelmünknek szenteljük, történelmi tudatunk zavarainak okaira igyekezvén választ keresni.

– Debreceni Művelődési Központ –