Folytatná a sportcentrumos sikersztorit

Becsky András, a Sportcentrum ügyvezető igazgatója
Becsky András, a Sportcentrum ügyvezető igazgatója - © Fotó: Matey István
Debrecen – Sportszakmailag és gazdaságilag is komoly erőpróbákra számít az új ügyvezető igazgató.

Új fejezet kezdődött a Debreceni Sportcentrum életében: keddtől Becsky András irányítja a cívisváros egyik legnagyobb sportszervezetét. A DSC 15 éves története igazi sikersztori, éppen ezért óriási kihívás előtt áll az új ügyvezető igazgató. Becsky András a Napló meghívására a Dósa nádor téri székházban járt, ahol „székfoglaló” interjút adott.

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy a Jégcsarnokot üzemeltető cég beolvad a Sportcentrumba? Álláshelyek megszűnnek ezzel a lépéssel?

Becsky András: – A Jégcsarnokot és a körülötte lévő sportpályákat jelenleg üzemeltető Kft. megszűnik, s ez a létesítménykomplexum ugyanúgy a Sportcentrum kötelékéhez tartozik majd, mint minden debreceni sportlétesítmény, ami a városhoz tartozik. A Sportcentrum üzemeltetésével sok adminisztrációs többlettehertől megszabadul a Jégcsarnok. A jelenlegi kollégákat ismerem, az újakat most kezdem megismerni, így még nem tudom pontosan, hogy közülük ki milyen feladatot lát el. Erre a kérdésre az elkövetkező 1-2 hónapban választ kapok. Nem szeretnék senkit riogatni, mert nem ez a cél. Van egy munkatempóm, van egyfajta hozzáállásom a munkához, amely ha találkozik a kollégák elképzeléseivel, mentalitásával, akkor nem gondolom, hogy nagyon nagy változások lesznek.

Köztudomású, a Debreceni Jégcsarnok ügyvezetőjeként közelebbi kapcsolatban volt a jégkoronggal, a korcsolyával és a curlinggel is. Ezt megelőzően milyen viszonyt ápolt a sporttal?

Becsky András: – Fiatalkoromban versenyszerűen teniszeztem, majd kosárlabdáztam. A családomban a sportszeretet eléggé erősen jelen van, gyakorlatilag „mindenevő” vagyok, az úszástól kezdve a kerékpározáson át a síelésig, szörfözésig és búvárkodásig sok mindent űzök. Szeretem nézni is a sporteseményeket, s most már sportmenedzserként próbálom megtalálni a kereskedelmi vonzatát is a sportágaknak, amiket mint terméket vagy szolgáltatást értékesíteni lehet.

Hivatalba lépését követően megtörtént az ilyenkor szokásos átadás-átvétel, volt valami, ami nagyon meglepte?

Becsky András: – Meglepődve nem voltam. Arra előre számítottam, hogy egy nagyon szervezett céget kell átvennem. Nagyjából tisztában voltam, hogy a Sportcentrum milyen feladatokat lát el, nagyon sok kollégával együtt dolgoztunk korábbi világesemények szervezésénél, így volt rálátásom a különböző területekre. Egyértelmű, hogy egy komoly szervezetről van szó, tehát gyorsan fel kell vennem a tempót.

A Debreceni Sportcentrum egy több lábon álló, rendkívül sikeres sportszervezet, miként lehet szinten tartani, vagy esetleg még sikeresebbé tenni?

Becsky András: – A Sportcentrum feladata eléggé sokrétű. Az egyik legfontosabb teendő, amit a tulajdonos, azaz a városvezetés elvár, hogy a ránk bízott vagyont – ami a létesítményekben testesül meg – megfelelően őrizzük, kezeljük. Ebből a szemszögből nézve az egyik legfontosabb feladat a létesítmények költséghatékonyabb üzemeltetése.

Az egyesület az utánpótlás-nevelésen túl élsportolókat versenyeztet és világversenyeket szervez. Ezen a koncepción akar változtatni?

Becsky András: – Ez a koncepció természetesen megmarad. Az önkormányzatnak van egy határozott elképzelése arra vonatkozóan, hogy mit akar a saját létesítményeivel és a sportiskolájával kezdeni, illetve milyen irányba kell haladni az él- és utánpótlás sportok tekintetében. Debrecen kivívta magának a sport fővárosa címet, s ezt az irányvonalat tovább kell vinni. A világversenyek rendezésében még többre törekszünk, szeretnénk ha továbbra is évente 2-3 viadal otthona lenne a cívisváros.

Sportszakmailag, vagy gazdaságilag vár nehezebb feladat Önre?

Becsky András: – Ez érdekes terület, mert ha a tulajdonos gazdasági szakembereivel beszélgetek, akkor természetesen az anyagi témájú felvetések az előrébb valók, viszont ha sportvezetőkkel tárgyalok, akkor a sportszakmai elvárások a fontosabbak. A városvezetés részéről kifejezett kérés, hogy minél több saját bevételből próbáljunk megélni, sőt az elkövetkező években egyre kevesebb önkormányzati támogatással számoljunk. Azt gondolom, ez jogos elvárás a tulajdonos részéről, bár nem lesz egyszerű végrehajtani.

A sportszerető közvéleményt talán a legjobban érdeklő kérdés, hogy terveznek-e Risztov Évához hasonló „sztárigazolást”?

Becsky András: – Ez egy nagyon komplex döntést igénylő feladat sportszakmai és pénzügyi oldalról egyaránt. Klasszisok szerződtetése ugyanakkor egyfajta beruházás, meg kell néznünk, mi az, amit a sportoló által nyerhetünk, akár pénzben, akár a város hírnevének öregbítésében.

Az elmúlt 15 évben Orendi Mihály vezette a Sportcentrumot, a jövőben tanácsadóként segíti a klub munkáját. Milyen feladatok várnak a korábbi ügyvezetőre?

Becsky András: – Sportszakmai tanácsadónak kértem fel Orendi urat, hiszen annak ellenére, hogy a Sportcentrum Kft ügyvezetői posztjáról lemondott, több szövetségben, így az úszóknál és a korcsolyázóknál is fontos posztot tölt be. Rövidtávon azt kértem tőle, támogasson, hogy minél hamarabb „képbe kerüljek” a Sportcentrumot illetően, illetve segítsen hozzá azokhoz a sportszakmai kapcsolatokhoz, amelyek neki megvannak. Nagyon bízom benne, hogy ugyanolyan jól működő szakmai kapcsolat lesz közöttünk a jövőben, mint amilyen az elmúlt tíz évben volt.

Pályafutása során előnyét, vagy hátrányát látta annak, hogy édesapja, Becsky Tibor fideszes politikus Debrecenben?

Becsky András: – Nagyon tisztelem és szeretem édesapámat, sokat köszönhetek neki minden szempontból. Sose kívántam elmenni a városból csak azért, mert ő is itt tevékenykedik. Azt gondolom, letettem már annyit az asztalra, hogy már nem feltétlenül azzal magyarázzák a sikereimet, hogy milyen rokonsággal rendelkezem. Amikor a Jégcsarnoknál kezdtem dolgozni, a kft száz százalékban egy budapesti cég tulajdonában állt, tehát akkor sem lehetett minket közvetlenül összekapcsolni. Nagyon örültem annak, hogy a közgyűlés egyhangúan szavazott meg a Sportcentrum élére, mert ha a bizottsági ülésen, vagy a közgyűlésen az ember ilyen visszajelzést kap, akkor joggal feltételezheti, hogy ez nem a családi kapcsolatrendszerek miatt van.

A megbízatása öt évre szól. Mivel lenne elégedett a ciklus végén?

Becsky András: – Szeretném folytatni azt a sikersztorit, amit a Sportcentrum eddig véghez vitt. Időarányosan szeretném elérni, hogy ugyanannyi remek sportrendezvényt, sikeres olimpiai szereplést tudhassunk a magunkénak, mint az elődöm regnálása alatt. Bár magamat ismerve ezekre a célokra még egy lapáttal megpróbálok rátenni.

HBN-BN