Folytatása következik

Az Országos Sportegészségügyi Intézet lett az év kórháza az internetes szavazás eredményeként. A díjátadás egy hete volt Budapesten. A Diósgyőri Kórház a negyedik lett a szavazáson.

A www.házipatika.com internetes oldalon tavaly szeptembertől az év végéig lehetett leadni a szavazatokat, amelyekből több mint 63 ezret regisztráltak. A voksokat öt kategóriára – orvos-szakmai ellátás, ápolás-szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, környezet és tisztaság – lehetett leadni.

Az összesített verseny második helyezettje a Nagykanizsai Városi Kórház, a harmadik helyezett pedig a Pécsi Tudományegyetem Balesetsebészeti- és Kézsebészeti Klinika lett. (Összesítésben egyébként negyedik lett a Diósgyőri Kórház.)

Nem reprezentatív! 

Kocsis Gábor, a házipatika.com ügyvezető igazgatója a díjátadáson hangsúlyozta, hogy ez a nem reprezentatív szavazás a betegek véleménye az egyes intézményekről, és semmiképp sem tekinthető szakmai eredménynek.

Ápolás és szakszemélyzet, ellátás, orvos-szakmai ellátás kategóriában szintén első lett az Országos Sportegészségügyi Intézet. Környezet és tisztaság kategóriában a Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinikája végzett az élen, az infrastruktúra kategóriában pedig a Nagykanizsai Városi Kórház a nyertes.

Kocsis Gábor elmondta: mintegy 230 intézményt nevesítettek a versenyben (megyénkből 13-at), közülük 28-nak lett 4-esnél jobb eredménye. Hozzátette: a tervek szerint 2006-ban is lesz szavazás „Az év kórháza” címre.

Vélemények, válasz nélkül

Nem kétséges, hogy a weborvos internetes portál által indított szavazás nem tekinthető reprezentatívnak. Az ugyan megtudható, hogy összesen hány ezren éltek az egyes intézmények osztályozásának lehetőségével, de az nem derül ki, hogy egy-egy intézmény „osztályzata”, s az országos rangsorban elfoglalt helye hány önkéntes minősítő értékelése alapján alakult ki. 

Jó és rossz

Ami biztosan megállapítható: a megyénkbeli kórházakat illetően meglehetősen kevés vélemény olvasható. A legtöbb hozzászólás 15, a megyei kórházra vonatkozik, de például a nefrológiai intézetről, a Szent Ferenc Kórházról, az izsófalvai pszichiátriai szakkórházról senki sem írt se jót, se rosszat. Elvétve találtunk olyan bejegyzést, amire a vonatkozó intézményből válaszoltak volna – egy „megszólított” orvos azonban még a telefonszámát is közzétette, alkalmat adva a panaszosnak arra, hogy tisztázzák a felmerült problémát. Mint sejteni lehetett, így, választások előtt, akadt olyan is, aki politizálásra használta fel a nyilvánosságot.

A bejegyzők zöme egyébként anonim maradt, csupán néhánya vállalták véleményüket nevükkel. A konkrét esetek „kezelése” adatok nélkül aligha várható el. Nem egy esetben ugyanazon intézményről olvasni dicsérő s elmarasztaló szavakat.  

Pénz kérdése

A megyei kórház főigazgató főorvosa, dr. Csiba Gábor, a szavazás kezdetekor kijelentette: a portált figyelik, az érdemlegesnek tetszőket megválaszolják.

Követtük a szavazást, de olyan hozzászólással nem találkoztunk, ami választ kívánt volna. A középmezőnnyel elégedett vagyok. Annyit biztos: főkén a tisztaság és az ápolás terén van javítanivalónk. De nagy különbség van egy 110 ágyas sportkórház és a mi 1600 ágyas intézményünk között. Az infrastruktúrára vonatkozó negatív véleményekkel egyetértek, olyannyira, hogy e változtatások régi törekvéseink. A többi pályázat és pénz kérdése.

Ketten, ugyanarról 

Gyermekeim között 8 év a korkülönbség. Sajnálattal tapasztaltam,hogy ez idő alatt semmilyen változás nem következett be a B.-A.-Z. megyei kórház szülészetén… Sajnos a gyerekem születés után elkerült az újszülött-patológiára, ahova nekem (és a többi frissen szült kismamának) naponta 6-szor gyalog kellett „átküzdenem” magam, ami 800-1000 méterre van a szülészettől. Szerintem az lenne a minimum, hogy a szülészet és a koraszülött- és újszülött-patológia egy épületben legyen. Arról nem is beszélve, hogy az UNICEF és a WHO által bababarát kórháznak titulált intézményben bogár, egér, cigarettabűz, és még sorolhatnám, mi minden vár a szülő nőkre. Ezt látná a WHO! 

Ebben a kórházban szültem első gyermekemet, én csak jót tudok mondani a nővérekről, orvosokról. Az igaz, hogy a szülészetre, nőgyógyászatra ráférne egy felújítás, de a szakmaiságot én nem vitatnám el az ott dolgozóktól. A higiénés körülményekről pedig annyit, hiába takarítanak, ha a betegek nem vigyáznak a tisztaságra…

Sz.K.