Folyás a neten toboroz magának lakókat

Akt.:
Folyás a neten toboroz magának lakókat
© Fotó: HBN-archív
Folyás – Sokan keresik a boldogulást a környező városokban, sőt, külföldön is.

A megye más településeihez hasonlóan Folyáson is komoly gond a lakosság elvándorlása és a népesség elöregedése. A helyi önkormányzat sajátos módon igyekszik orvosolni a helyzetet, 2012 óta a honlapján felhívással csábít a településre lakókat. Többek között a természet közelségét és nyugalmat ígérnek az odaköltözőknek.

– Míg a ’90-es évek közepén közel négyszáz lakosa volt a településnek, most 314 fő él itt, a lakosságnak mintegy 30 százaléka 60 év feletti. Azok a fiatalok, akik továbbtanultak, és piacképes szakmát szereztek, elhagyták a települést, sokan a környező nagyobb városokban, vagy Budapesten telepedtek le, sőt, az utóbbi években egyre többen keresik a boldogulásokat külföldön. Ezen akartunk változtatni 2012-ben, amikor közzétettük a felhívásunkat. Öröm számunkra, hogy ennek köszönhetően a környező városokból telepedtek le Folyáson, illetve korábban az elköltözés gondolatával foglalkozó családok közül is maradtak – magyarázta érdeklődésünkre Magyar Sándor, a település polgármestere, aki elárulta: három év alatt négy család érkezett Hajdúnánásról, Debrecenből és Polgárról.

Kedvezményt nyújtanak

Elmondta, más településekkel ellentétben egy forinttért nem akarnak telket biztosítani, de a komoly érdeklődőknek kedvezményt nyújtanak. Az üresen álló házakat, telkeket ugyanis igyekeznek felvásárolni, s felújítás után értékesíteni. A polgármester szerint először a feltételeket teremtették meg ahhoz, hogy felkeltse a falu mások figyelmét. Jelentősen javult a közbiztonság, a polgárőrség például este 10-től reggel 6-ig szolgálatban van.

– Az önkormányzat és a polgárőrség saját költségvetésből nyolc térfigyelő kamerát szerelt fel, valamint egy Újszentmargitával közösen elnyert pályázatnak köszönhetően újabb ötöt üzemeltünk be. Emellett folyamatosan dolgozunk a falu szépítésén is – tette hozzá.

HBN–SZZSL