Folyamatos a beléptetés Ártándnál, de megugrott a várakozási idő

Akt.:
Lelassult a ki- és beléptetés a magyar–román határon
Lelassult a ki- és beléptetés a magyar–román határon - © Fotó: Matey István
Ártánd – Szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá péntektől az uniós állampolgárokat is.

Fennakadás péntek délelőtt nem volt, de hosszabb várakozási idővel számolhatnak az autósok az ártándi határállomáson, miután éjfélkor érvénybe lépett az új szabályozás, miszerint immár az Európai uniós országok állampolgárainak úti okmányait is ellenőrizni kell a számítógépes adatbázisokban. A Napló munkatársai azt tapasztalták, hogy bár öt sávon engedték a forgalmat, mintegy egy órát kellett a Magyarországra belépőknek várniuk a sorbaállástól az útlevél ellenőrzéséig; kifelé csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek. A rendszer valódi próbája a húsvét lesz majd, amikor az Erdélyből hazautazók, illetve a vendégmunkások visszaindulnak Nyugat-Európába. A szigorított ellenőrzés könnyen pénztárcába vágó lehet azoknak, akik a nagyváradi ipari parkokba ingáznak dolgozni. Csúcsidőben ugyanis jelentős a forgalom.

Péntek délben Létavértesnél nem jelzett várakozási időt a rendőrség hivatalos oldala. Az aktuális várakozási időkről ezen az oldalon tájékozódhatnak.

HBN


Megkezdődött az ellenőrzés a schengeni külső határokon

Pénteken már mindenki okmányait ellenőrzik a schengeni külső határok többségén egy uniós rendelet nyomán. A magyar határokon az első órákban csak néhol okozott hosszabb várakozást az új szabályozás – tapasztalták az MTI tudósítói.

Szigorítás a román határon: tovább tart átlépni?

Péntektől megszigorította Románia a hatósági ellenőrzést valamennyi határátkelőjén.