Főleg az Újkert és a Vénkert lakásárai robbantak hatalmasat

Főleg az Újkert és a Vénkert lakásárai robbantak hatalmasat
© Fotó: HBN-archív
Hajdú-Bihar – Az elmúlt év átlagához képest idén a lakások reálértékben több mint kilenc százalékkal drágultak, az átlag azonban ezúttal is jókora szélsőségeket rejt.

Miközben például az újkerti és a vénkerti panellakásoknál a húsz százalékos áremelkedés sem ritka, családi házat eladni ma sem könnyebb, mint volt mondjuk két-három évvel ezelőtt.

Elérhető álom

„A lakótelepi panellakások népszerűsége mögött nyilvánvalóan ott van, hogy kisebb alapterületűek, mint egy sorház vagy családi ház, éppen ezért még akár 15-20 százalékos áremelkedés mellett is megfizethetőek maradnak. Hiszen a tavaly 10 milliót ért másfélszobás panelért idén 11,5 vagy akár 12 millió forintot kifizetni viszonylag sokan képesek, míg egy 25-30 milliós családi ház elérhetetlen álom számukra. Főleg úgy, hogy az ő régi lakásuk is többet ér, mint néhány hónappal ezelőtt” – osztotta meg a Naplóval tapasztalatait Tatos Tibor debreceni ingatlanszakértő.

Megdobta az árat

A szakértő szerint nagyon megdobta a panelek árát az, hogy egyre erőteljesebb igény mutatkozik a bérbeadható lakásokra, ami viszont a bérleti díjakat is felfelé húzza. – Aki egyszer már megégette magát, mondjuk Quaestor-károsultként, vagy akár csak azt látja, hogy a betétben tartott pénzére 1 százalék kamatot fizet a bank, az bizony még egyszer nem fogja lekötni a megtakarítását. Inkább vesz rajta egy kis lakást, lehetőleg közel az egyetemhez, amivel még akkor is jobban keres, ha főbérlőként az adóhivatalt is bevonja a bizniszbe (értsd: adózik a lakáskiadás után) – fogalmazott Tatos Tibor, aki az Újkert és a Vénkert mellett a Tócóskertet említette, mint ahol elég komolyan meglódultak a lakásárak, bár szerinte az országos átlagot mostanság még a Fényes udvar is hozza.

Befektetési céllal

Száraz Zsolt építőipari vállalkozó is tapasztalja az árrobbanást a lakáspiacnak abban a szegmensében (minőségi társasházi lakások kivitelezése), ahol a cége huzamosabb ideje jelen van. Elmondása szerint továbbra is a befektetési célú lakásvásárlás a meghatározó. „Az elmúlt egy évben általunk eladott hatvan lakásból mindössze 1(!) volt hiteles, az összes többit készpénzért vásárolták meg. Egyébként azt tapasztaljuk, hogy míg egy 45 négyzetméteres, másfél szobás, az egyetemhez és a villamoshoz közel lévő új lakást el lehet adni 19 millió forintért, ugyanilyen lakás a Bartók Béla úton (ami lakni talán még nyugisabb környék is) csupán 15 millióért talál gazdára. Mindeközben a családi házakat ma sem könnyebb értékesíteni, mint két-három évvel ezelőtt” – számolt be saját tapasztalatairól a debreceni építőipari vállalkozó.

Vidéken nyoma sincs

Miközben a megyeszékhelyen valósággal forrong a lakáspiac, vidéken nyoma sincs semmiféle árrobbanásnak. „Sem az érdeklődés, sem pedig a lakásárak növekedését nem érzékelem, pedig az önkormányzatnak is vannak értékesítendő ingatlanai. Ez ugyanúgy igaz a panellakásokra és a családi házakra, mint az egyéb, például ipari vagy mezőgazdasági célú ingatlanokra” – számolt be a berettyóújfalui állapotokról Muraközi István polgármester. A román határ menti Bedőn élő 97 család közül minden harmadik a határ túlsó oldaláról érkezett. – Korábban nagyobb volt a mozgás, mostanában megcsendesedtek. Akik átköltöztek, azok szépen felújították a házukat, vettek két autót és naponta visszajárnak Nagyváradra és környékére dolgozni – mesélte Eszenyi Antal polgármester, aki szerint az eladó házak ára náluk (mérettől és állapottól függően) 3 és 13 millió forint között változik, de a kereslet az utóbbi időben minimális.

A nyugalom ára

Nagyhegyesen nem olcsóak a házak, igaz, a viszonylag fiatal településen nagyon régi lakóépületek sincsenek.

Nagyhegyesen megszokott látvány a rendezett utcakép | Fotó: Sz. Fabók Ágnes Nagyhegyesen megszokott látvány a rendezett utcakép | Fotó: Sz. Fabók Ágnes ©

Bajusz Istvánné polgármester szerint élhető falu az övék, és ez mind többeket vonz oda Debrecenből, vagy akár Hajdúszoboszlóról. A település vezetője különösebb árrobbanásról nem tudott beszámolni, igaz, árcsökkenésről sincsen szó náluk. Nádudvaron utoljára akkor kapott lendületet az ingatlanpiac, amikor sokan pénzzé tették a KITE-részvényeiket. – Sokan akartak termőföldet venni, ezért aztán a legjobb területeken egy aranykorona ára a 150 ezer forintot is elérte (40 aranykoronás föld esetén egy hektár ára 6 millió forint). A lakásingatlanok piacán azonban különösebb ármozgásról nincs tudomásom – mondta el Beke Imre polgármester.

– Petneházi Attila –


6,3 millióról 8,5 millióra

Debrecenben a Domokos Lajos utcán két évvel ezelőtt egy 35 négyzetméteres, 1,5 szobás, átlagos állapotú lakás 6,3 millió forintért cserélt gazdát. Az új gazdája nemrégiben 8,5 millió forintért hetek alatt túladott rajta. A Vezér utcán egy 68 négyzetméteres, 3. emeleti lakás egy éve 16 millió forintért kelt el, ugyanabban a lépcsőházban eg földszinti, szépen felújított panellakást több mint 20 millió forintért hirdetnek.
hirdetés