“Földrengés” után mentették a sérülteket Hajdúszoboszlón

Akt.:
Sikerrel vette az újraminősítő vizsgákat a katasztrófavédelem alá tartozó HUNOR hivatásos és HUSZÁR önkéntes mentőszervezet.
Sikerrel vette az újraminősítő vizsgákat a katasztrófavédelem alá tartozó HUNOR hivatásos és HUSZÁR önkéntes mentőszervezet. - © Fotó: Molnár Péter
Hajdúszoboszló – Egy, a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengést szimuláló, harminchat órás terepgyakorlaton bizonyította rátermettségét, így az ENSZ szakértőitől öt évre ismét nemzetközi minősítést kapott a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet is.

Sikerrel vette az újraminősítő vizsgákat a katasztrófavédelem alá tartozó HUNOR hivatásos és HUSZÁR önkéntes mentőszervezet. Mindkét alakulat teljesítette az ENSZ INSARAG követelményeket, így az elkövetkező öt évben a hivatásos továbbra is nehéz, az önkéntes pedig közepes kategóriájú városi kutató-mentő szervezetként vehet részt a nemzetközi mentésekben is.

A két magyar mentőcsapat egy harminchat órás terepgyakorlaton bizonyította a szakértők előtt, képes a megújult nemzetközi irányelv szerint dolgozni. A kedd esti riasztás szerint egy, a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű, rengeteg áldozattal járó földrengés rázta meg a képzeletbeli Magorlandot, tönkretéve az infrastruktúráját.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotó: Molnár Péter

A túlélők közül sokan rekedtek a romok alatt. Az önellátó mentőcsapatok tagjai szerdától folyamatosan dolgoztak a kárhelyszíneken, ahol a térség erős gyógyturizmusa miatt azzal is számolniuk kellett, hogy mozgásukban korlátozott, vagy fogyatékkal élő sérülteket is menteniük kell. A feladatok változatosak voltak: kutattak termálvíztározóhoz tartozó alagútrendszerben, ismeretlen vegyi anyag jelenlétében, vágtak át vasbetont, épületeket, gépjárműveket támasztottak meg és alá, szimuláltak újraélesztést, mentettek kötélpályán alpintechnikával, és kisiklott vasúti kocsit is emeltek.

A sikeres vizsgák után pénteken ünnepélyes keretek között adtak át az elismeréseket, majd John Cawcutt, az ENSZ INSARAG koordinátora méltatta a magyarok teljesítményét hozzátéve, hogy Hajdúszoboszlón olyan tapasztalatokat gyűjtöttek, amelyeket később más országokban is hasznosítani tudnak.

HBN