Földrengés – OKF: már csaknem 600 káresetről érkezett bejelentés

Budapest, 2013. április 23., kedd (MTI) – A délutáni órákig tizenegy településéről csaknem hatszáz káresetről érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez a Heves megyét érintő hajnali földrengés miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délután az MTI-vel.

A földrengés által leginkább érintett Tenk településen reggel háromnegyed hét óta részleges operatív törzset működtet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy a lehető leggyorsabban felmérjék, melyek azok az ingatlanok, amelyek életveszélyessé váltak, és amelyeknél azonnali tűzoltói beavatkozásra van szükség. A települést körzetekre bontották, majd kisebb csoportokban a kárt szenvedett összes épületét megvizsgálták. Az OKF azt írta: számos lakóingatlanban keletkezett kisebb mértékű kár, a tűzoltók már csaknem húsz helyen vissza is bontották a sérült kéményeket.

Átányban is vizsgálták a szakemberek a károsodott épületeket. Az OKF szerint ezen a településen történt a “legsúlyosabb esemény”: a családsegítő hivatal épülete nem vált ugyan életveszélyessé, de a hivatali munkára jelenleg alkalmatlan. Ezért a település polgármestere gondoskodott arról, hogy az intézmény a felújítás ideje alatt egy másik önkormányzati épületben működjön.

Az OKF közleménye szerint kedd délutánig Tenkről, Átányból, Erdőtelekről, valamit további nyolc településről érkeztek lakossági bejelentések kisebb károkról az illetékes önkormányzatokhoz. Mivel még mindig érkeznek bejelentések, a károk mértéke később összesíthető – írta az OKF.

Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hajnalban az MTI-nek elmondta, hogy a földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.

A 0.28-kor észlelt, a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt.

Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés volt a Heves megyei Füzesabony térségében.

Bakondi György, az OKF főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: a kedd hajnali földrengés után azonnal megkezdték a térségben lévő veszélyes üzemek, közműellátók és az árvízzel érintett területek gátjainak felmérését, de a földmozgás ezekben a létesítményekben semmilyen kárt nem okozott.

Egyetlen épület sem dőlt össze, nem vált lakhatatlanná, senkit nem kellett kitelepíteni – hangsúlyozta Bakondi György.

– MTI –