Földönfutóvá tette édesanyját a gáborjáni gyújtogató

Akt.:
Felgyújtotta a házukat Gáborjánban egy 18 éves fiatalember
Felgyújtotta a házukat Gáborjánban egy 18 éves fiatalember - © Fotó: Égerházi Péter
Gáborján – Nem a drogossá vált fiún múlt, hogy nem lett nagyobb baj a házuk felgyújtásából. Riportunk a vasárnapi gáborjáni gyújtogatás helyszínéről.

A 18 éves fiú vasárnap késő este összeszedte a holmiját, az édesanyjáét az utca felőli szobába összehordta, majd meggyújtotta, de még előbb gondosan leszerelte a gázpalackot, s azt is kivitte az épületből, aztán szemben leült az utca másik oldalán, onnan nézte, hogyan emésztik fel a lángok az otthonukat. Akkor sem mozdult, amikor előbb a szomszéd oltani kezdte a tüzet, majd a tűz hírére odagyűltek az emberek.

Sok minden volt veszélyben

A vasárnap éjszakai gyújtogatás körülményeiről így számolt be K. Norberték közvetlen szomszédja, Sanyó Kálmán Tibor, aki kedden dél­előtt éppen a tető még megmaradt üszkös gerendáit és az oltásban szétázott vastag vályogfalakat bontotta két másik közmunkással. Mint kiderült, hajnal 4 órakor szokott kelni az állatok miatt, majd fél nyolckor a polgármesteri hivatalban kezdi a közmunkát, holott tekintélyes kis gazdasága is van.

A garázsa mindössze méternyire épült a felgyújtott háztól, így amikor észlelte a tüzet, a lángok mellett annak a tetejét, majd a házukét és végül az udvarukban legközelebb eső szalmabálákat, illetve fölötte a nádtetőt felváltva locsolta slaggal a tűzoltók kiérkezéséig, akkor az izgalomtól és a fáradtságtól rosszul lett, majdnem elájult.

– Éjjel 11 után egyszer csak „kiment” a villany a gyerekek szobájában, ezért jöttem megnézni, mi történhetett, de akkor már lángolt a tető, az égette el a villanyvezetéket – idézi fel az események kezdetét a szomszéd, akivel megegyezünk abban, hogy isteni szerencséjük volt ezzel, mert különben sokkal később észlelte volna a ház túloldalán lévő szobájukból a tüzet. S, hogy a baj nem lett még nagyobb, abban is a sors játszott közre, ugyanis csak az oltás végére támadt fel a szél, amely a zsarátnokot és szikrákat könnyen a szalmabálákra fújhatta volna, s akkor nekik is mindenük odaveszhetett volna…

Fotó: Égerházi Péter (galéria) Fotó: Égerházi Péter (galéria) ©

Két gyermekét magához húzva sorolja a feltételezhető veszteséglistát.

– A családon belül foglalkozunk állattenyésztéssel, van négy szarvasmarhánk, két lovunk, több hízónk, itt az udvarban összesen 1200 kisbálás szalma, száz mázsa lucerna, meg persze a garázs, a kocsi és a ház. Ez mind veszélyben volt azon az éjszakán – mondja, kicsit még mindig a bő egy napja átéltek hatása alatt. Nem csoda, ha azzal búcsúzik – mielőtt megmutatná, hogyan rúgta ki a deszkákat a kerítésből, nehogy átvigyék a tüzet a garázsra –, hogy nem szeretné többet a közelükben látni K. Norbertet.

Erre nagy az esély, hiszen a fiú édesanyja, Gizella földönfutóvá vált, semmije nem maradt, és biztosan más helyre kell költöznie, pedig 10 év után idén járt le a felgyújtott ház árának törlesztése. Egy közeli szomszédasszonytól tudom, hogy tavaly szeptemberben temette el lányát, aki cukorbetegsége miatt halt meg. Ezek után igencsak meglepődöm, amikor nem egy teljesen összetört, magába roskadt asszonnyal találkozok, aki szintén közmunkás. A szomszédok csupa jót mondtak róla, és az is kiderül, hogy egy nagyon erős lelkű asszony, aki talán emiatt is volt engedékenyebb a fiával.

– Ha „szítta”, nem volt vele gond, de ha nem, akkor feszült volt – indítja a beszélgetést az anya, aki hozzátette, csak azóta drogozott a fia, amióta meghalt a testvére, majd utána kirúgta a barátnője. Utóbbiról aztán kiderül, hogy Norbinál jóval idősebb, férjes asszonyról van szó, akivel 15 éves korában jött össze Hencidán.

Elnézte a durvaságait is

– Ott vitték bele a herbálfogyasztásba – egészíti ki az asszonyt elkísérő Brigitta, Norbert féltestvére az elmondottakat. Egymást váltva állítják, e két esemény óta teljesen magába fordult a fiú, senkivel nem beszélt, barátai sem voltak, ha bevette az adagját főleg aludt, amikor pedig múlt a dizájnerdrog hatása, durvábbá vált, de senkit nem bántott.

Csak az édesanyja életét tette tönkre, amit már néhány hónapja is megpróbált, de akkor maga oltotta el a tüzet – mesélték a szomszédok.

„Nem akart rosszat”, de ezzel tette a legrosszabbat.

Az anyával és a féltestvérrel folytatott beszélgetésben visszatérő téma volt a drog, illetve annak hatása a fiúra, ebből nyilvánvalóvá vált, hogy voltak már előjelei a vasárnapi cselekménynek. Brigitta elmondta, éppen vasárnap reggel szólt Gizellának, hogy kezeltetni kellene Norbit, amíg nem lesz valami baj.
Ám az édesanya „nem akart rosszat” a fiának, inkább igyekezett neki előkeríteni az 500–1000 forintot, amit az azonnal vitt volna át Hencidára, ahonnan a herbált kapta.
Az engedékeny édesanya azzal védekezik, hogy a fiú hallani sem akart a kezelésről, így inkább pénzt adott neki, amíg el nem fogyott. Ez volt a gond vasárnap is, mert Norbert már egy ideje nem kapott a szerből, így egyre ingerültebben várta haza anyját (a szomszéd este látta az utcán egy bottal fel-alá járkálni), aki viszont hosszabb unszolás után bevallja, félt hazamenni. A többit már tudjuk…

Nem hallgatott a jó szóra

Mező Gyula polgármester is tudott a fiú drogozásáról, kérte is az édesanyját, engedje, hogy tegyenek valamit, mert ez az állapot már csak rosszabb lesz. A korábbi gyújtogatásánál is szólt az asszonynak, de ő így is szerette a gyermekei közül már csak egyedül vele élő Norbit. A település vezetője hozzátette, behívta a fiút közmunkára is, de amint azt a szomszédok is elmondták, két óra után úgy döntött, nem neki való a munka. Megemlíti, hogy amikor próbált Norbi fejével beszélni, győzködte a helyes irányba fordulásról, a fiú épp csak szembe nem nevette, de mindenki mást is, aki körülötte volt, nem hallgatott a jó szóra. A közvetlen szomszédon kívül a többiek állítják, csak a drogozás tette ilyenné Norbertet, és ha ezt az édesanyja is idejében belátja, elkerülhető lett volna a vasárnapi súlyos tette.

Segítenek az asszonyon

Az asszony mindene elégett a vasárnapi tűzben, így most a legfontosabb, hogy az okmányait pótolni tudja – tudtuk meg Mező Gyula polgármestertől. Bár jelenleg van hol aludnia, csütörtökön a képviselő-testület és a kisebbségi önkormányzat is tárgyalni fog arról, hogyan segíthetnek rajta.
Bár nem gazdag a 900 lelkes falu, a polgármester állítja, az általa adható 10 ezer forintnak a többszörösét kiszorítják neki, és egy ingatlant is felújítanak számára, ahol ellakhat. A baptista és a református egyház is próbál segíteni, a lakosság pedig gyűjtést szervez a földönfutóvá vált asszonynak.

– Égerházi Péter –


Negatív a gyorstesztje

K. Norbert cselekménye 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – kaptuk a választ a megyei rendőr-főkapitányságtól. Megtudtuk továbbá: „az elkövetésekor nem állt kábítószer hatása alatt… A vele szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt negatív eredményt mutatott. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság kezdeményezni fogja az előzetes letartóztatásban lévő K. Norbert igazságügyi elmeorvos szakértői vizsgálatát annak érdekében, hogy a bűncselekmény elkövetésében módosult tudat­állapot közrejátszhatott-e. Amennyiben felmerül a kábítószer fogyasztás gyanúja, azt a rendőrség le fogja ellenőrizni.

Megharagudott az édesanyjára, ezért felgyújtotta a házat a fiú
Hajdú-Bihar – A berettyóújfalui rendőrök elfogták és őrizetbe vették a 18 éves fiút.