Karácsony Sándorra emlékeztek szülőfalujában

Kiállítás is segíti munkássága megismerését
Kiállítás is segíti munkássága megismerését - © Fotó: Péter Imre
Földes – „Hármas feladat előtt állunk. Nevelésünket, a szerint, amint bajainak diagnózisa diktálja, egyszerre kell modernné, magyarrá, és hatékonnyá tennünk.”

E gondolatokat hetvenöt évvel ezelőtt a szárszói Magyar Élet táborozáson tartott előadásában dr. Karácsony Sándor (1891–1952), pedagógiai, filozófiai író, irodalomtörténész, a tudós professzor, az ismert közéleti személyiség fogalmazta meg. A 127. születésnapjára január 10-én a róla elnevezett közösségi házban emlékeztek. A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola tanulói és tantestülete, a nagyközségi önkormányzat és a Karácsony Sándor Művelődési Társaság koszorúkkal tisztelgett domborművénél.

A huszadik századi magyar neveléstudomány kiemelkedő személyiségének Földeshez való kötődését, a ma is aktuális pedagógiai gondolatait, a magyar nevelés és művelődés újraformálásáért vívott emberöltőnyi küzdelmét Nagyné Lengyel Erika igazgatóhelyettes idézte fel megemlékezésében. Utalt arra az életútra, amelyet Karácsony Sándor bejárt, aki kitűnt szorgalmával, tehetségével, kitartásával és hitével a maga korában embertársai közül. Az évfordulón az iskolások névadójukra emlékezve tesztlapos vetélkedőn Karácsony Sándornak a Leckék a leckéről című könyve tanulással kapcsolatos üzeneteit is elemezték.

HBN-Péter ImreFöldes.
HAON.HU


hirdetés