Ékes ideje lenne a földesi pedagógus tanainak

Karácsony Sándor sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben
Karácsony Sándor sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben - © Fotó: Péter Imre
Budapest, Földes – Pedagógus napon a 65 éve elhunyt Karácsony Sándorra emlékeztek sírjánál tisztelői vasárnap.

A XX. században Karácsony Sándor célját az egyik legnehezebb, legnemesebb, és legfelelősségteljesebb emberi tevékenységen keresztül akarta elérni: a neveléssel, az oktatással. Vallotta, hogy a tanárban, a tanítóban kell, hogy legyen valami belső megszállottság és mély alázat, amikor a gondjaira bízott fiatal lelkekbe valami nemeset, jobbat, a közösség szempontjából valami hasznosat akar beplántálni.

Fotó: Péter Imre Fotó: Péter Imre ©

Lélekbe látó tanár volt

A pedagógia állandó mozgásban, változásban lévő rendszer. Ezt is fölismerte Karácsony Sándor, s ezért felfogása nem szabályokra, törvényekre, dogmákra korlátozódott, hanem az ember-ember, tanár-diák közötti viszonyulás lehetőségeit kereste. Ezért nem lehet életművét tankönyvekbe zsugorítani, de éppen ezért kellene minden pedagógus számára tananyaggá tenni.

Fotó: Péter Imre Fotó: Péter Imre ©

E gondolatokat a Földesen született és 65 éve elhunyt tudós professzor életútjára és munkásságára emlékezve Fábián Bertalan, a Gödöllői Török Ignác Gimnázium igazgatója fogalmazta meg vasárnap délelőtt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A magyar nemzet nagy gondolkodójának sírjánál a Jánosi együttes zenével emlékezett, majd a közelgő Pedagógusnap alkalmából a szülőfalu és a család képviselői, munkásságának tisztelői, a Karácsony Sándor Művelődési Társaság, a Földes Nagyközségi Népfőiskolai Egyesület és a Péceli Csökmei Kör tagjai helyezték el a szeretet és az emlékezés koszorúit.

HBN–Péter ImreFöldes.
HAON.HU


hirdetés