Egyben szeretnék tartani a gyűjteményt

Aranyi Gyula (jobbról) és Imre Sándor a gyűjteményesházban
Aranyi Gyula (jobbról) és Imre Sándor a gyűjteményesházban - © Fotó: Péter Imre
Földes – Felesége halála után a sok magányos órájában rendszerezte a gyűjteményt.

A faluban egykor tizenkilenc falusi vagy patkolókovács foglalkozott a paraszti munkaeszközök készítésével, javításával, lovak patkolásával, tehenek körmözésével. Műhelyeiket már felszámolta a rohanó idő, de eszközeik és felszereléseik Aranyi Gyula és társai múzeumteremtő munkája nyomán a Kállay László utcán felépített kovácsmúzeumban újra munkába állhattak.

Kovácsmesterekre emlékezve

Aranyi Gyulának a közel ötszáz eszközt bemutató teljes műhelye adományokból és hagyatékokból állt össze. – A kovácsmesterség múltját régóta kutatom, gyűjtöm az eszközeit. Apám is kovácsmester volt, ugyanúgy, mint a múzeumteremtő társam, Imre Sándor nagyszülei. A Rózsa család udvarán volt egy használaton kívüli raktár, melyet lebontottunk. A barátok, jó szomszédok és a falubeliek segítségével felépítettünk a bontott anyagokból a Kállay utcán egy korabeli kovácsműhely hasonmását.

Mostanában – élete 82. évében járva – egyre jobban töri a fejét, hogy mi lesz a házával és az abban lévő gyűjteménnyel. Múzeumnak is beillő Debreceni utcai házában ugyanis a magyar népművészet ezernyi tárgya, a fazekas dinasztiák remekei, a falon 250 tányér, az asztalokon fajanszok, porcelántárgyak, kőedények, régi órák, lámpák, pipák és könyvtárnyi könyvek fogadják a látogatót. Udvarát régi mezőgazdasági eszközök sokasága, melléképületeit kolompok, csengők, jármok borítják.

– Egyben szeretném hagyni ezt a nagy gyűjteményt: 2 ezer 200 tárgyat és 3 ezer könyvet vettem nyilvántartásomba. Gyula fiamék messze, Szilasligeten laknak, nem tudják elvinni. Haza sem akarnak költözni. Ezért helyben szeretnék valami megoldást keresni és találni. Remélem, a jó Isten még ad időt nekem, hogy elrendezzem ezeket a dolgokat.

– Péter Imre –


Földes - Újra kalapácsütésektől hangos a Kállay László utca. 2017 szeptemberében kitárta kapuit Földes egyetlen kovácsmesterségét őrző helyszíne, a két jó barát által alapított hobbi kovácsműhely. Aranyi Gyula és Imre Sándor tiszta szívvel és őszinteséggel meséltek arról, hogyan álmodták meg a Sá...Földes.
HAON.HU


hirdetés