A fiatalok ünnepe is az idősek világnapja

Akt.:
Ünnepség Debrecenben az idősek napja alkalmából
Ünnepség Debrecenben az idősek napja alkalmából - © Fotó: Vass Attila
Debrecen – Óvjuk és védjük az időseket, mert nélkülük szegényebb lenne az életünk! – hangsúlyozta Kocsis Imréné, a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke az idősek világnapja alkalmából megtartott szerdai ünnepségen, a megyeháza Árpád-termében.

Az idősek világnapját október elsején tartjuk, de nem csak ekkor kellene ünnepelni, hiszen az év minden napján megérdemlik a törődést, az odafigyelést”

– mutatott rá az elnök. Kifejtette azt is, hogy a fiatalokat is ünnepeljük most – azt remélve, hogy ők is elérik az idős kort.

Bulcsu László, a megyei önkormányzat alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a teremtés törvényeit megváltoztatni nem tudjuk, így el kell azokat fogadnunk. Amióta világ a világ, az idősek mindig felnevelték a gyerekeiket, és tanították a jövő generációit. Átadják az élet-, a munkahelyi és az érzelmi-gondolati tapasztalataikat is. A fiataloknak mindezért adjanak tiszteletet nekik, gondoskodjanak róluk, és el kell ismerniük őket – húzta alá Bulcsu László.

blFotó: Vass Attila

Beszédében dr. Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetségének elnöke arra is kitért, hogy napjainkban egyre több az idős ember, növekszik az élethossz. Nem mindegy tehát, hogy a meghosszabbodott éveket milyen minőségben töltik az érintettek. Ehhez pedig az egyéneknek és a kormányoknak is terveket, programokat kell alkotniuk.

Fontos az is, hogy ne csak legyenek olyan intézmények, melyek az idősekről szólnak, hanem a hasznos időtöltést és a közösségi életet segítő programokra is szükség van. Hegyesiné Orsós Éva felidézte azt is, hogy az ENSZ kezdeményezésére 1991 óta tartunk idősek világnapjait, a hazai „Életet az éveknek!” mozgalom azonban már két évvel korábban létrejött.

in (1)Fotó: Vass Attila

A szerdai rendezvényen hét házaspárt is köszöntöttek az 50. házassági évfordulójuk alkalmából. Az aranylakodalmas ünnepeltek a következők: Gere Gyula – Szűcs Piroska (Kaba), Gyökeres Imre – Mos Rozália (Berettyóújfalu), Jenei Lajos – Erdős Erzsébet (Földes), Lengyel Barnabás Mihály – Horanszki Emília Ilona (Nyírbéltek, Debrecen), Németi István – Vona Veronika (Nádudvar), Pócsi Lajos – Nagy Ilona (Földes).

Ők a megyei önkormányzat és a nyugdíjasszövetség ajándékcsomagjait vehették át. Az ünnepség résztvevőinek zenés műsorokkal is kedveskedtek a házigazdák.

VAFöldes.
HAON.HU


hirdetés