„Föld elővásárlási jogot az önkormányzatoknak”

Budapest, Hajdúdorog – Az MSZP törvénymódosítást kezdeményez, hogy elővásárlási joguk legyen az önkormányzatoknak a földek eladásakor – mondta Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Közlése szerint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványuk alapján az állam után az önkormányzat kapna elővásárlási jogot a földekre.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere (MSZP) elmondta, hogy tavaly jelezték a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél föld iránti igényüket ingyenes tulajdonba vagy haszonbérbe. Akkor azt a választ kapták, hogy nincs tervben földértékesítés, ezzel szemben a múlt héten azt jelentették be, hogy az ország legnagyobb egybefüggő földterületét, 250 hektárt kívánnak értékesíteni Hajdúdorog mellett – fűzte hozzá. A polgármester szerint, ahelyett, hogy „elkótyavetyélnék” a földet, az önkormányzatok megkaphatnák például a közfoglalkoztatás keretében szociális földprogramok céljára.

MTI,HBN
hirdetés