Fókuszban a közmunkások: közmeghallgatást tartottak Böszörményben

A csapadékvíz-elvezetés kérdése is napirenden volt
A csapadékvíz-elvezetés kérdése is napirenden volt - © Fotó: Horváth Tamás
Hajdúböszörmény – A költségvetés elfogadása előtt tartottak közmeghallgatást a hajdúvárosban.

2006-tól lefaragták a város működési hiányát, iskolát zártak be, óvodákat vontak össze, plusz­bevételeket próbáltak szerezni – magyarázta Kiss Attila polgármester a város büdzséjét a csütörtöki közmeghallgatáson. A tavalyi és az idei év költségvetését összehasonlítva elég nagy az ugrás: 2015-ben 8,3 milliárdos főösszeggel zártak, idén pedig 3,8 milliárd forint a tervezett összkiadás. A polgármester elmagyarázta a hallgatóságnak, hogy ez a különbség a még meg nem érkezett pályázati összegek miatt van, év végére kiegyenlítődhet a két szám, ugyanis megannyi beruházást terveznek. A város tavaly könyvelt 45 millió forintnyi hitelállományával kapcsolatosan elmondta, hogy az Eötvös-iskola energetikai felújítására, és nem működésre vették fel. Ezt az összeget pedig a fűtés által keletkező megtakarítás vissza fogja hozni. A tavalyi fejlesztéseket bemutatva Kiss Attila többek között kiemelte: a polgármesteri hivatal napelemes rendszere (50 millió forint), a szennyvíztelep kármentesítése (1 milliárd forint) és a közvilágítás korszerűsítése (460 millió forint) jelentős beruházás volt.

Utak, „vizek”

A polgármestert ezen a közmeghallgatáson nem „izzasztotta meg” túl sok kérdés, de például, főleg az idősek részéről, felmerült, hogy a csapadékvíz-elvezetés karbantartása és a dűlőutak rendbetétele hagy némi kívánnivalót maga után. Mint kiemelték, a közfoglalkoztatottak nem mindig szakember módjára végeznek a rájuk bízott feladatokkal.


Fotó: Horváth Tamás Fotó: Horváth Tamás ©

A polgármester megerősítette, hogy ez a hivatalban is örök téma: a kis ráfordítással, közhasznú munkával elvégeztetett teendők sokszor csak személyre szabott ellen­őrzéssel mennek, pedig nehéz ott állni minden dolgozó mellett.

– Tavaly az említett munkálatokon 200 millió forintot spórolt az önkormányzat azzal, hogy nem külső vállalkozók végezték. Tisztában vagyok vele, hogy nem hibátlan a munkájuk, hiszen magam is tapasztalom, de tervezzük, hogy ebben változás lesz. Tavaly épp emiatt 150 közmunkásnak mondtunk búcsút, viszont célunk, hogy minél több embert tudjunk foglalkoztatni – mondta a polgármester.

Fórizs László, a közfoglalkoztatást irányító alpolgármester hozzátette, hogy a napokban éppen erről egyeztettek, mert szeretnék, ha a munkát irányító brigád- és csoportvezetők továbbképzésben részesülnének, s ők minden munkafolyamat előtt, és közben is megfelelő iránymutatást adnának.

HBN


Számokban 2016

  • Költségvetési főösszeg: 3,8 milliárd forint
  • Működési kiadások: 3,4 milliárd forint
  • Felhalmozási kiadások: 429.7 millió forint
  • Iparűzésiadó-bevétel: 1,3 milliárd forint
  • Kommunális- és építményadó-­bevétel: 210 millió forint
  • Egyéb adóbevétel: 4 millió forint
  • Hitelállomány: 45 millió forint
  • Törlesztési teher: –
  • Vagyongyarapodás (2015 végéig): 29 milliárd forint

(az összegek egyelőre tájékozódó jellegűek)


Fejlesztési tervek

Ipari park fejlesztésére 995 millió forintnyi támogatást igényeltek; a Weszprémy utcai, belvárosi óvoda felújítására 250 millió forintot remélnek a TOP-os források keretében. A csapadékvíz-elvezetés folytatására szintén 250 millió, míg az egészségügyi alapellátás javítására (a Petőfi utcai elavult rendelő felújítására) 400 millió forintra pályáznak. A helyi zsinagóga külső felújítására, falának megerősítésére 120 millió forint plusz 15 milliónyi önrész kellene. A fürdőkert szabadidős létesítménnyel bővülhet több, mint egymilliárdból, a tájházban pedig népi kismesterségek háza készül, amelyhez 450 millió forint támogatást várnak, az önrész 25 millió forint.