Fókuszban a helyi közösségek és kézműves termékek

Fókuszban a helyi közösségek és kézműves termékek
Fókuszban a helyi közösségek és kézműves termékek - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – A hétvégén került megrendezésre Debrecenben, a Kossuth téren a „Kulturális alapon történő helyi közösségi és gazdasági együttműködések szervezése és fejlesztése” elnevezésű programsorozat keretében a „Fókuszban a helyi közösségek és kézműves termékek” című rendezvény.

Az öt megyét érintő program első állomásaként a hétvégén Debrecen főterén a régió több településéről érkezett kézművesek, népművészek, helyi kistermelők által készített minőségi termékeket és a hagyományőrző csoportok bemutatóit több ezren tekintették meg. A népi hangszerkészítő, a fazekas, a gyöngyékszer-készítő, a szalmafonó, a gyermekjáték készítő, a csipkeverő,a szappankészítő,a mézeskalácsos, a méztermelő, a faműves, a kemence készítő, a mangalica termékeket előállító, a száraztészta készítő, a bőrműves, a házi szörp és lekvárkészítő, a sajtkészítő, a kézműves varró, a keramikus, az ékszerkészítő kézművesek szebbnél szebb minőségi termékeket kínáltak eladásra.

Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

A programsorozat lehetőséget teremt, hogy a magyar kézműves termékek vásárlásával támogatni tudjuk a hagyományőrző mesterségek fennmaradását és a helyi gazdaságok fejlődését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásának köszönhetően a kiállító kézművesek térítésmentesen mutathatták be és értékesíthették termékeiket.

A programsorozat célja a helyi kulturális értékek, hagyományőrző tevékenységek, helyi értékek, kézműves termékek népszerűsítése, széleskörű bemutatása, piacra jutásának elősegítése, valamint közösségi és kulturális alapon történő együttműködések élénkítése, és a közösségfejlesztésen alapuló helyi gazdaság fejlesztése.

Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

A rendezvény keretében a kézműves iparművészek, népművészek, helyi termékeket készítők részvételével szakmai tanácskozást is tartottak a hétvégén. A beszélgetésen résztvevők a jövőbeni hatékony együttműködést fontosnak tartják, és kérik, hogy minél több rendezvényen jelenhessenek meg kedvezményes feltételekkel, illetve kapjanak információt a különböző megjelenési lehetőségekről.

– Ív Produkció Kft. –