Fokozott rendőri ellenőrzésekre kell készülni júniusban Debrecenben

Akt.:
A balesetek megelőzése a cél
A balesetek megelőzése a cél - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – A Hajdú-Bihar megyei rendőrök elsődleges feladatai közé tartozik a közlekedés biztonságának megteremtése, azonban ehhez nélkülözhetetlen a közlekedők szabálykövető magatartása.

A Debreceni Rendőrkapitányság összegezte az év elmúlt időszakának közlekedésbiztonsági tapasztalatait. A városban történt közlekedési balesetek vizsgálatakor megállapítható, hogy azok bekövetkezésének legfőbb okai a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségi szabályok be nem tartása, a vasúti-, valamint közúti-fényjelzőkészülékek jelzésének figyelmen kívül hagyása és a kanyarodási, irányváltoztatási szabályok megszegése.

A gépjárművel közlekedőknél védtelenebbek a gyalogosok, illetve kerékpárosok, akik a közúti közlekedési balesetek esetében nagy valószínűséggel sérülést szenvednek. Tapasztalatok szerint a gyalogosok részéről gyakori baleseti ok a tömegközlekedési eszköz, más jármű vagy építmény takarásából történő kilépés és a tiltott helyen történő áthaladás. Sok esetben fordul elő, hogy több sávos úton, a járművek között haladnak át a gyalogosok, amellyel – leginkább a saját épségüket veszélyeztető – balesetveszélyes helyzetet teremtenek.

A kerékpárral közlekedők számtalan esetben biciklizve kelnek át a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken, amely nem csak szabálytalan, de nagymértékben növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

A nyári időszakra tekintettel a megnövekedett járműforgalom mellett, a motorkerékpárosok jelenlétére is számítani kell. A motorosok a forgalmi okból álló gépjárművek mellett és között a gyorsabb közlekedés érdekében elhaladhatnak, ugyanakkor fontos, hogy ilyenkor a motorkerékpárt vezetőnek is nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő oldaltávolság tartására és a deffenzív vezetésre.

Minden járművezetőre vonatkozik, hogy szeszesital fogyasztása után vezetni – a biztonságos vezetésre alkalmas kerékpáros kivételével – tilos.

A közlekedés akkor működik jól, és akkor nem történik baleset, ha a rá vonatkozó szabályokat mindenki betartja. A közlekedés során egy szabályszegés eredményeként bárkiből lehet elkövető és áldozat egyaránt, ezért közösen kell tennünk, hogy ez ne történjen meg. Régi szlogen a „Mindenkit hazavárnak”, ennek elérése érdekében úgy is kell részt venni, viselkedni a közúti közlekedés során.

A rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a balesetek megelőzése érdekében 2018 júniusában a rendőrség fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket fog végrehajtani főként Debrecen, de az egész megye területén.

A Debreceni Rendőrkapitányság kéri a forgalomban résztvevőket, hogy a szabályokat mindig betartva, toleránsabban, nagyobb odafigyeléssel közlekedjenek. Ne feledjék, egy baleset is sok.

Mutassuk meg, hogy Debrecenben vigyázunk egymásra!

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –


A szabályszegések balesetekhez vezettek Debrecenben
Debrecen - Debrecenben egy nő súlyos, míg egy másik könnyű sérüléseket szenvedett közlekedési baleset következtében. Egy 47 éves férfi az általa vezetett személygépkocsival közlekedett június 2-án délelőtt fél 11 körül Debrecenben, a Csemete utcán, a Honvéd utca felől a Mester utca irányába. A so...