Fokozott ellenőrzés Hajdú-Biharban megyében is

Az elmúlt néhány hétvége kedvezőtlen baleseti statisztikát hozott, egymás után a harmadik „fekete hétvégéről” történt tájékoztatás az országos médiában. Ezeken a hétvégéken többen vesztették életüket az utakon, mint a megelőző év azonos időszakaiban.

Az országos baleseti adatok alapján az év első hét hónapjában közútjainkon többen haltak meg, mint a megelőző év azonos időszakában, így a személysérüléses közúti közlekedési balesetekben meghalt személyek száma 319-ről 326-ra nőtt.

Az elmúlt időszakban történt halálos kimenetelű balesetek bekövetkezésének megelőzése érdekében, valamint a közelgő augusztus 20-i nemzeti ünnepünkre tekintettel, a közlekedési balesetek megelőzése céljából országos rendőrfőkapitány Úr 2012. augusztus 10-20. közötti időszakban fokozott ellenőrzést rendelt el.

Hajdú-Bihar megyében az elsődleges baleseti statisztikai adatok alapján az érintett időszakban a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek számában továbbra is pozitív (6%-os csökkenés) tendencia érvényesül. A balesetek sérülés szerinti megoszlását vizsgálva megállapítható, hogy minden kategóriában szintén (halálos 18→16, súlyos 134→124, könnyű 310→295) csökkenés mutatható ki. A megsérült személyek számában átrendeződés következett be, az elhalt (20→17) és a súlyosan sérült (146→145) személyek számában kisebb mértékű csökkenés, míg a könnyű sérülést (431→443) szenvedők vonatkozásában emelkedés tapasztalható.

 

A fokozott ellenőrzés kiterjed:

  • járművezetők és okmányainak ellenőrzésére;
  • ittasság ellenőrzésére;
  • passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére;
  • mobiltelefon használatának kiszűrésére vezetés közben;
  • gépjárművek műszaki állapotának ellenőrzésére;
  • külföldi hatósági jelzésű járművek kiemelt ellenőrzésére.

 

A közúti ellenőrzések alkalmával a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény alapján a rendőrök alkalmazzák a „járművisszatartás” lehetőségét a jogszabályban foglaltaknak megfelelően.

Az ellenőrzések keretében a megyék legforgalmasabb útjait, a települések közlekedés szempontjából, vagy turisztikailag frekventált részeit, a városközpontokat, az esti szórakozóhelyek és azok környékét, a városok ki,- és bevezető útjait, az üdülőövezeteket visszatérően, napi több alkalommal is ellenőrizni fogják a rendőrök. A sebességellenőrző berendezések mindegyike alkalmazásra kerül, a járművezetőket érintően minden intézkedés során ellenőrzik az ittasságot, valamint a passzív biztonsági eszközök (pl. biztonsági öv, biztonsági gyermekülés) használatát.

 

Kelemen Éva r. főhadnagy

sajtószóvivő