Egy héttel ezelőtt még nyár volt

Akt.:
Egy héttel ezelőtt még nyár volt
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Szeptember első napjai még a nyár, mi több, a rekkenő hőség jegyében teltek.

Lassú lehűléssel vette kezdetét a meteorológiai ősz, a tetőző kánikulai időszakot az elmúlt hét elejétől egyre mérséklődő nappali felmelegedés, erősödő éjszakai lehűlés és némi csapadék váltotta.

Lassan, de határozottan

Szeptember első napjai még a nyár, mi több, a rekkenő hőség jegyében teltek, a hőhullám épp elsején ért tetőpontjára 35-38 fok közötti csúcshőmérsékletekkel. A szárazabb talajú szabolcsi-beregi tájakon mértük a legmelegebbet ezen a napon, akkor Tisztaberek állomáson 37,9°C-ig kúszott a hőmérő higanyszála. A rekord közeli meleg periódust követően lassú, de határozott lehűlés kezdődött, a beszivárgó hűvösebb levegő hatására a hét legvégén már átlag alatti értékeket mértünk, a legmelegebb órákban is csupán 18-23 °C-ot. A heti középhőmérséklet mindent egybevetve még így is 4-6 fokkal az ilyenkor szokásos érték felett alakult.

Az időszak folyamán szinte mindvégig meglehetősen párás levegő alakította Kelet-Magyarország térségének időjárását, ez a csapadékhajlamban alig, az éjszakai lehűlés mérséklésében annál inkább megnyilvánult. A hajnali órák minimum hőmérséklete eleinte 16-21 fok között állt be, majd 13-18 fok közé csökkent, de csak a hét legutolsó napján, a szárazabb, sarkvidéki eredetű levegő nyugalomba jutását követően esett 10 °C alá.

Hiába a csapadék

A térségben az időszak legnagyobb részében alig volt felhő az égen, 10-15 százalékkal sütött többet a nap az ilyenkor megszokott napos óraszámnál. A hét utolsó napjaira, a lehűlést hozó hullámzó frontálzóna közelségének köszönhetően viszont már sok a felhő is érkezett, ezekből kevés csapadék is hullott. A heti csapadékösszeg a két Észak-tiszántúli megye területén jobbára 5-15 mm között alakult, ezúttal az északabbi tájakon a nagyobb mennyiségekkel. A csapadék szórványos, konvektív (záporos) jellege viszont ezúttal is viszonylag nagy eloszlásbeli különbségeket okozott térben és időben egyaránt. Az újabb kánikulai időszak és a kis-közepes heti csapadékösszeg folyományaként ismét csökkent a talajok vízkészlete a gyökértérben. Egy méter mélységig vizsgálva az adatokat azt mondhatjuk, hogy a térség jó részén továbbra is bőven 120 milliméter feletti a szabadföldi vízkapacitáshoz képest számolt vízdeficit értéke. Mindez a mezőgazdák számára további öntözési igényt, sőt, az átmeneti csapadék, valamit a hűvösebb hajnalok okozta magasabb relatív légnedvesség, hosszabb levélnedvesség-tartam fokozottabb növényvédelmi kockázatot is jelent.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –