Főhajtás és tisztelet Földesen

Szabó Fanni, Horváth Sándorné és Kemecsei Anna is megkoszorúzta a pedagógus domborművét
Szabó Fanni, Horváth Sándorné és Kemecsei Anna is megkoszorúzta a pedagógus domborművét - © Fotó: Péter Imre
Földes – Százhuszonnyolc esztendővel ezelőtt született Karácsony Sándor, Földes jeles személyisége.

Ha Karácsony Sándor ismerte volna a manapság életünket átható digitális világot, biztosan arra biztatna minden diákot, hogy az internetes oldalakat, az okostelefont ne ostoba fecsegésekre, hanem saját maguk fejlesztésére, boldogulására használja.

A tanulás maga az élet

A XX. századi magyar neveléstudomány kiemelkedő személyisége születésének 128. évfordulójára január 10-én iskolagyűlésen emlékezett a szülőfalu és tanulóifjúsága. A Karácsony Sándor Közösségi Ház aulájában a szülőfaluját rajongásig szerető tudós professzorra Horváth Sándorné, a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója emlékezett. Felidézte Karácsony Sándornak a tanítás és tanulás viszonyáról, a nevelés máig is érvényes nehézségeiről 1931-ben írt, Leckék a leckéről című kis könyvének legfontosabb fejezeteit. Tanulságait megfogalmazva elmondta, ha az iskolában tanultakat összekapcsoljuk a minket körülvevő világ apró részleteivel, akkor a lecke által a világot is megismerhetjük. A megemlékezésen részt vevő gyerekek az iskolájuk névadójának életrajzi adatai alapján elkészítették az emlékezés tablóját egy betűrejtvény segítségével.

A megemlékezésen bemutatták a Karácsony Sándor Művelődési Társaság e napra – Karácsony Sándor a közélet, a református egyház és a magyar nevelés tengely-embere címmel – megjelent XI. füzetét. Ennek mellékletében olvasható a professzornak a szárszói találkozón, 1943 augusztusában elmondott előadása is, melynek címe Magyar nevelés.

A megemlékezés zárásaként domborművénél a község önkormányzata, a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és a Karácsony Sándor Művelődési Társaság koszorúkkal emlékezett a település nagy szülöttére.

– Péter Imre –