Főhajtás a bátrak előtt

Akt.:
Főhajtás a bátrak előtt
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az 1956-os hősök tiszteletére emlékkövet állítottak fel a Debreceni Köztemetőben.

– Őszinte és tiszta volt az a forradalom amely 1956. október 23-án robbant ki és reménnyel töltötte el néhány napra az egész magyar nemzetet – jelentette ki a köztemetőben található 1956-os kopjafánál tartott megemlékezésen pénteken Komolay Szabolcs alpolgármester.

Kattintásra galéria nyílik! Kattintásra galéria nyílik! ©

Elmondta: 60 évvel ezelőtt, november 4-én hajnalban kelet felől azonban megindultak a szovjet tankok, melyek visszacsempészték a szívekbe a félelmet és a rettegést. Akkor mindössze 12 nap szabadság adatott meg a magyaroknak. Ez az időszak azzal a reménnyel töltötte el a nemzetet, hogy vége a Rákosi féle rémálomnak és egy új szabad, polgári világ köszönt be, melyben magunk dönthetünk sorsunkról, nem kell megfelelnünk semmilyen ideológiának. Az alpolgármester arra is emlékeztetett, eleinte úgy látszott, hogy a Szovjetunió és magyar kiszolgálói meghátrálnak a népakarat előtt. Mindez azonban csak illúzió volt. A szovjet vezetés egy pillanatig sem gondolta, hogy Magyarországot kiengedi a birodalom fogságából. Pusztán csak időt akartak nyerni, hogy felkészüljenek az ellencsapásra. Kádár János és köre segítséget kért tőlük, amivel elárulták saját nemzetüket. A beözönlő tankokkal sok ezren vették fel a reménytelen a harcot, de sehonnan nem jött segítség. – A hősök halált megvető bátorsággal küzdöttek – állította Komolay Szabolcs.

A megemlékezés végén a kopjafa mellett felavatták azt az emlékkövet, amelyet az önkormányzat és az 1956-os Vitézi Lovagrenddel erre az alkalomra készíttetett. A pártok és a civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el.

HBN-OCs
hirdetés