Fogyókúrás tévhitek miatt kövérek a magyar emberek?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Kutatás a magyarok fogyókúrával kapcsolatos ismereteiről.

Hazánkban a felnőttek 97 százaléka fogyókúrázik vagy rendelkezik valamilyen fogyókúrás tapasztalattal– derült ki az Kutatócentrum reprezentatív kutatásából, ami a fogyasztószerektől kezdve a sporton keresztül a diétáig számtalan tényezőre kitért. Bár sokan fogyókúráznak, a felnőtt lakosság 67 százaléka mégis túlsúlyos vagy kórosan elhízott az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.

A mozgás az első

Összesen 1000 főt kérdeztek meg a fogyókúrával és fogyással kapcsolatos ismereteikről. Kiderült, hogy szinte minden magyar fogyókúrázott már valamikor, vagy van valamilyen elképzelése arról, hogy miként kellene nekiállni a súlycsökkentésnek. A legtöbben a mozgásban hisznek: 91 százalék nyilatkozott úgy, hogy ez mindenképpen szükséges a súlyvesztéshez. Ennek ellenére egy uniós felmérés szerint csupán a magyarok 15 százaléka sportol rendszeresen. Ennek többnyire az állhat a hátterében, hogy nagyon nehéz beilleszteni a rendszeres mozgást a mindennapokba.
A válaszadók 72 százaléka szerint hatékonyak lehetnek a fogyókúrás készítmények is, de nem önmagukban, hanem csak diéta és mozgás mellett. A megkérdezettek 80 százaléka egyébként szkeptikus a fogyasztószerekkel, mivel szerintük komolytalan cégek forgalmazzák azokat, bár a patikákban kapható termékekben jobban megbíznak (30 százalék). A szakmai vélemények szerint egy-egy jól kiválasztott, klinikai háttérrel alátámasztott fogyókúrás termék segítheti és meggyorsíthatja a súlyvesztési folyamatot.

Sokan feladják

A megkérdezettek 80 százaléka gondolja azt, hogy az étkezésre is ügyelni kell, de csupán 18 százalék nyilatkozott úgy, hogy fontos a diéta. A felnőttek többsége sajnos túlsúlyos, ennek hátterében pedig a helytelen táplálkozás áll! – Nem elég odafigyelni a táplálkozásra, ha valakinek sok-sok kilogrammtól kell megszabadulni, akkor jobb, ha ténylegesen diétázni kezd és komolyan veszi a csökkentett energiatartalmú táplálkozást – mutatott rá Györki Niké dietetikus az egyik legnagyobb problémára, a kitartó diéta hiányára. Hozzátette: érdemes dietetikussal konzultálni, hiszen az energiacsökkentésnek is vannak határai, illetve fehérjére, zsírokra és szénhidrátokra is szüksége van a szervezetünknek, de nem mindegy, hogy milyen mennyiségben, milyen formában és mikor fogyasztunk belőlük.

HBN