Fogvatartottak tanulták az elsősegélynyújtást Debrecenben

Akt.:
Gyakorlati bemutató is segítette a hatékony tanulást
Gyakorlati bemutató is segítette a hatékony tanulást - © Fotó: Büntetés-Végrehajtás
Debrecen – A szokatlan helyszínen megtartott oktatás sikeresnek bizonyult.

A Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének megállapodása alapján két szakember április 16-tól három napon elsősegélynyújtó képzést tartott fogvatartottaknak.

A képzéshez szükséges szemléltetőeszközöket a Vöröskereszt biztosította – tájékoztatott Tóth Tibor István százados, bv. osztályvezető-helyettes.

Humanitárius szempontból

A tanfolyamon a hat önként jelentkezett előzetes letartóztatott megismerhette a mentő értesítésétől az újraélesztésig a szükséges intézkedéseket. A fogvatartottaknak az újraélesztés tetszett a legjobban, s ekkor kipróbálhatták magukat is az erre az alkalomra bevitt szemléltetőeszközön. Megismerhették a defibrillátor használatát és a műszaki mentésben használt fogásokat is.

A fogvatartottak sebkötözést, vérzéscsillapítást, seb­ellátást és áramütés miatt teendő feladatokat is megtanulhattak. Megtudtuk azt is, hogy először tartott elsősegélynyújtó képzést büntetés-végrehajtási intézetben a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete. A Vöröskereszt alaptevékenységeinek egyike e tudás népszerűsítése s oktatása a társadalom minél szélesebb körében.

Humanitárius szempontból is fontos, hogy a fogvatartott embereknek elérhető volt az alapfokú elsősegélynyújtás ismereteinek megszerzése. Erre a megyei szervezet és a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet között létrejött együttműködési megállapodás teremtett lehetőséget.

Életmentő fogások

Az oktatók kihívásnak érezték, hogy egészen új helyzetben és környezetben kell oktatniuk. Gyakorlatorientált képzést tartottak, hogy a résztvevők baleset vagy rosszullét esetén alkalmazni tudják az életmentő fogásokat a mentő megérkezéséig. A résztvevők érdeklődéssel fogadták a felkészítést, érezhetően örültek a lehetőségnek. Aktívan bekapcsolódtak az újraélesztés, a sebek és a rosszullétes betegek ellátásának feladataiba, sőt megosztották saját tapasztalataikat, élményeiket is az oktatókkal.

A vöröskeresztesek értékesnek és hasznosnak ítélték meg az újszerű kezdeményezést. Bíznak abban, hogy a jövőben folytatódik az együttműködés és az oktatás.

HBN