Fogorvosok, szájsebészek találkoznak Debrecenben

Fogorvosok, szájsebészek találkoznak Debrecenben
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Az arc- állcsont és szájsebészet, valamint a fogpótlástan legfrissebb hazai eredményeit tekintik át azon a háromnapos nemzetközi kongresszuson, melyet a Debreceni Egyetem szakembereinek részvételével tartanak a Kölcsey Központban.

A szájüregi daganatok évente csaknem 1500 ember halálát okozzák hazánkban és 3500 új beteget diagnosztizálnak, mellyel Magyarország vezeti az Európai statisztikát. Hegedűs Csaba, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja szerint ellátásukhoz elengedhetetlen az arc-állcsont és szájsebészek, valamint a fogorvosok együttműködése.

– Mindkét szakterületnek megvannak a sajátosságai az oktatásban, a kutatásban és a betegellátásban, de vannak olyan területek, ahol elválaszthatatlan a két tevékenység – fogalmazott Hegedűs Csaba, a Magyar Arc – Állcsont és Szájsebészeti Társaság, valamint a Magyar Fogpótlástani Társaság kongresszusának nyitó napján tartott sajtótájékoztatón, szeptember 28-án.

A két társaság első közös, több száz hazai és nemzetközi szakember részvételével zajló konferenciáján áttekintik az arc-, állcsont és szájsebészet, valamint a fogpótlástan legfrissebb hazai kutatásait és betegek kezelése során alkalmazott legújabb eljárásokat. A kongresszus lehetőséget biztosít tudományos kutatásaikat végző doktoranduszoknak legújabb eredményeik bemutatására is.

– A Klinikai Központba a régióból évente 150-180 olyan sérült érkezik, akiknek ellátásához az arc-állcsont és szájsebészek valamint a fogorvosok közös munkája szükséges. A fej, a nyak és a szájüreg egy nagyon komplex terület, így kulcsfontosságú nemcsak a fogászaton belüli, hanem az azon kívüli társszakmákkal való együttműködés – emelte ki Redl Pál, a Debreceni Egyetem Arc- Állcsont és Szájsebészeti Tanszékének vezetője.

Hozzátette: az éves seregszemle nagyszerű lehetőség arra, hogy a különböző területek szakértői széles körben elemezzék többek közt a traumatológiai, onkológiai, állcsont-ortopédia és implantológiai kérdésköröket.

– A nemzetközi szekció hagyományosan a Duna-menti országok szakembereit látja vendégül, de ezúttal egyebek mellett Olaszországból, Dél-Koreából, Amerikai Egybesült Államokból is érkeztek előadók. A neves külföldi szakemberek olyan technikák alkalmazásába nyújtanak betekintést, melyek hazánkban a szájsebészeti és fogpótlástani ellátást fogja fejleszteni a jövőben – tájékoztatott Redl Pál.

A Magyar Arc – Állcsont és Szájsebészeti Társaság XXI., a Magyar Fogorvosok Egyesülete Fogpótlástani Társaságának XXII. Kongresszusa, valamint a XI. Nemzetközi Danubius Kongresszus szeptember 30-ig tart a Kölcsey Központban.

– Debreceni Egyetem –