Foglalkoztatási csapda

Foglalkoztatási csapda
Nincs irigylésre méltó helyzetben a foglalkoztatáspolitikai államtitkár, hiszen neki kell megtenni az első lépéseket az orbáni: „10 év alatt egymillió új munkahely” vízió valóra váltásában. Égerházi Péter jegyzete

Gyanítom – ha lesznek – az utolsókra már nem neki lesz gondja. Olyan vállalás ez, ami a világot sújtó gazdasági válság innenső oldaláról még megoldhatatlannak látszik. Pedig az elképzelések szívmelengetőek, a szabolcsi Czomba Sándor dinamizmusa reménykeltő. Hacsak ennyi kellene a megváltáshoz!

Milyen jól látja, hogy a munkahelyteremtésre szánt százmilliárdokat eddig feneketlen kútba dobták, hogy mondvacsinált pályázatokon herdálták el, hogy az oktatásban már az alapoknál elrontották a szakképzést, és még lehetne sorolni a javítani valókat.

Ilyen az Út a munkához program is, melyet csak a haszonélvezői tarthatják kiútnak, leginkább nem vezet sehova. Nem azzal van baj, hogy ennek keretében szépülnek a parkok, tisztulnak az árkok, eltűnik a szemét – de milyen áron! Négyszemközt a polgármesterek is a hatékonytalanságáról panaszkodnak. Megszüntetné az államtitkár is, csakhogy azzal százezerrel ugrana meg a munkanélküliek száma, vissza pedig nem léphet.

Égerházi Péter

egerhazi.peter@inform.hu