Foglalkoztatási paktumot kötnének

Foglalkoztatási paktum létrehozására nyert uniós támogatást Mezőkövesd önkormányzata.

Új program indult Mezőkövesd és térségének munkaerőpiaci helyzetének javítására. Hajnerné Tóth Ágnes, a mezőkövesdi polgármesteri hivatal referense érdeklődésünkre elmondta, hogy a matyóváros önkormányzata a város és kistérségének foglalkoztatási stratégiájának kialakítására, úgynevezett foglalkoztatási paktum létrehozására nyert uniós támogatást. A projekt céljainak megvalósításához több, mint 19,5 millió forintot kapott a város, és a most megkezdett program október 30-ig tart.

Kereslet és kínálat

A projekt három részből áll majd. Először egy helyzetelemzés készül a térség munkaerőpiaci állapotáról. Ennek ismeretében dolgozzák a megvalósítandó stratégiát, és végül az így megállapított fejlesztési, foglalkoztatási irányokat foglalják össze a paktum összeállításánál.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy felmérik a munkaerő kínálatot és keresletet, és a kettőt minél jobban igyekeznek „összehozni”. Ebben jelentős szerep hárul a programban résztvevő 23 partnerszervezetre, amelyek között megtalálható a megyei munkaügyi központ, a különböző kamarák, vállalkozók, civil szervezetek.

Kitörési pont

A foglalkoztatási paktumnak egyfajta katalizátor-szerepet szánnak, hogy kiderüljön: a már meglévő vállalkozásoknak milyen munkaerő igénye lesz a közeljövőben, milyen gazdasági ágakat kellene a térségben fejleszteni, ehhez milyen oktatással, képzéssel lehetne megfelelő munkaerőt biztosítani. Már az első megbeszélésen kiderült, hogy fontos kitörési pont lehet a turizmus, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatási szektor, ám nem szabad lemondani az ipari ágazat fejlesztéséről sem.

Ha a munkáltatók igényeit sikerül összhangba hozni a meglévő munkaerő-kínálattal – például ez utóbbi továbbképzéssel történő fejlesztésével – jelentősen javítható lenne a foglalkoztatási helyzet. A tapasztalatok ugyanis Nyugat-Európában, vagy éppen a szomszédos Ausztriában éppen ezt bizonyítják.

HSz