Foglalkoztatás újragondolva

Akt.:
Foglalkoztatás újragondolva
© Fotó: Magánarchívum
Hajdúböszörmény – Szenvednek a települések a közfoglalkoztatottakkal és az adminisztrációval.

Szezonzáró ülését a hajdúk ősi fészkében tartotta a megyei önkormányzat közgyűlése pénteken. Kiss Attila polgármester büszkén sorolta a város nevezetességeit a körkörös városszerkezettől kezdve a főiskolai karig, ahol várhatóan beindul a gyógypedagógiai képzés is. A napirendek előtt a közgyűlés nevében, tiszteletük kifejeződéseképp öt polgárőr szervezetnek adott át százezer forintnyi támogatásról szóló megállapodást Pajna Zoltán elnök. A hajdúböszörményi, a berettyóújfalui, a sárrétudvari vezetője átvette, emellett a fülöpi és a sárándi szervezet érintett még.

Tanulságosnak tartották a képviselők a megye lakosságának egészségi állapotáról szóló előterjesztést, s Ménes Andrea (Fidesz) képviselő örömmel konstatálta, hogy a szervezett szűrési lehetőségek következtében például – bár a vezető halálokok nem változtak -, az emlőrákban elhunytak száma csökkent.

Gyula Ferencné (MSZP) arra volt kíváncsi, hogy hány ellátatlan ember van a megyében, míg Demeter Pál (Jobbik) arról érdeklődött, mi lett azokkal a debreceni befogadóállomásra érkező emberekkel, akiket a gyors távozásuk miatt meg sem tudtak vizsgálni, volt-e járványügyi veszélye ennek?

Dr. Fodor Mária megyei tisztifőorvos elmondta, hogy csak az OEP tartja számon, kinek van TAJ-kártyája, viszont ettől függetlenül minden súlyos vagy járványos megbetegedés gyanúja kapcsán azonnal intézkednek.

Rigán István (Jobbik) képviselő felszólalása által a közgyűlés elé került Szerep község „patkányügyi helyzete” (a Hajdú Online-on június 10-én olvashattak erről). A tisztifőorvos ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy az első perctől komolyan vették a lakossági bejelentést, s azóta is nyomon követik a folyamatokat, s havonta ellenőrzést végeznek a településen. Több hatóság is együttműködik, a hajdúszoboszlói járási hivatal pedig mintaértékűen koordinálja. Nem volt a patkányok elszaporodásával kapcsolatos megbetegedés a településen – tudtuk meg.

Egy nehéz feladat

Tóth József (DK) képviselő egy korábbi kérésére pénteken a közfoglalkoztatás megyei helyzetéről is beszámolót tárgyaltak. Mint kiemelte, áldásos hatása és kockázatai is vannak a közmunkának, hiszen ahhoz, hogy értéket teremtsenek, kvázi piaci szereplőként szinte gazdasági tevékenységet kell végezniük a „téeszelnök” polgármester vezetésével. A képviselő javasolta, bár kísérleti jelleggel már vannak nyomai, jó lenne a tervezéskor bevonni a feladatok közé a szociális lakások, megürült ingatlanok rendbetételét.

Rigán István a borús oldalt is megvilágítva idézett egy lakossági bejelentésből, amely ugyancsak Szerepről írja sok egyéb között, hogy a közmunkások „bográcsoznak a munkaterületen”, sőt ittasak is olykor, így fakultatív tevékenységük nem értékteremtő, hanem a segély egy formája csupán.

Kiss Attila (Fidesz) a Hajdú Tanyát felhozva (amit meg is látogattak a képviselők) tette hozzá, hogy egy másfél mázsás szürke marha előtt bizony nem lehetne másnaposan lábatlankodni. Pajna Zoltán elnök kiemelte, hogy nemcsak foglalkoztatási, hanem szociális és mentális kérdés is a közfoglalkoztatás, aminek sikertelenségét nem lehet pusztán a polgármesterek „nyakába varrni”. Sok dolgon múlik, hogyan lehet az ellátandó oldalról az értékteremtő felé terelni a szereplőit. Ménes Andrea hozzátette, sokszor beteg, alulmotivált embereket kell felvenniük, mégis szebb, rendezettebb a település képe, ha dolgoznak.

Több ellenőrzés

Tapolcai Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának újonnan kinevezett vezetője mintegy megtartotta „székfoglalóját”, ismertette, hogy új gondolkodásmódra állítják át a teljes foglalkoztatási rendszert. Tény, nem pedig értékítélet, hogy a regisztrált álláskeresők egy része még közmunkára sem alkalmas, mégis meg kell mutatni az utat nekik a reszocializáció felé. Ez az önkormányzatok részéről egy végrehajtandó feladat, amihez a főosztály sok segítséget igyekszik adni. Rendszeresebbek lesznek a segítő szándékú ellenőrzések, hiszen nagy kérdés, lesz-e annyi kapacitás a rendszerben, hogy végre tudják hajtani például a területi operatív programokat.

HBN-BB ​


„Immár tüzet, vizet is uralunk”

2014 őszétől a katasztrófavédelem immár vízügyi hatóság is, erre utalt Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, amikor a címben szereplő kijelentést tette a megyei önkormányzat közgyűlésének pénteki ülésén. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkáját bemutatva azt is kiemelte, hogy a helyzet magaslatán vannak, rendelkeznek a megfelelő műszaki, technikai és személyi állománnyal. Sőt tavaly két laktanyát is megújíthattak, a debrecenit és a hajdúnánásit. Elmondta, hogy jelenleg két központtal dolgozik az igazgatóság: ha tárcsázzuk a 105-öt vagy a 112-t, akkor az Szombathelyen és Miskolcon csörren, onnan kapcsolnak hozzájuk. Fontos számukra a hagyományápolás, ennek jegyében adták át a közgyűlés elnökének azt a csoportképet, amin az országos kismotorfecskendő-szerelési bajnokság nyertesei, a püspökladányi kollégák láthatóak.