Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés
© Fotó: GettyImages
Budapest – A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, vallja minden fogorvos.

Valószínűleg sokunk tapasztalta már ijedten, hogy egy-egy fogmosást követően vérzik az ínye. A probléma a fogíny gyulladásából fakad, de ha csak ritkán találkozunk vele, nincs okunk komoly aggodalomra. Sokan szenvednek azonban krónikus fogínygyulladásban, fogágybetegségben, ami hosszú távon akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Első tünetek

A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, vallja minden fogorvos. Nemcsak a szuvasodás elkerülése miatt fontos a megfelelő szájhigiénia, hanem a különféle fogágy- és fogínybetegségek megelőzése miatt is. Míg a gyermekeknél és a fiataloknál a legtöbb gondot a szuvas fogak okozzák, 40 év felett már akár a fogágybetegségek miatt is búcsúzhatunk egy-egy fogunktól.

A fogágybetegségek többségének első tünete a fogínyvérzés, ami eleinte csak a fogmosásnál, később azonban az étkezésnél is jelentkezhet. Egyebek között ezért sem szabad megvonnunk a vállunkat, ha tartós fogínyvérzést tapasztalunk. Dr. Wenczl Mónika, a Budai Egészségközpont fogorvosa szerint mindenképp keressük fel szakorvosunkat: ha a fogínyvérzés hosszú ideje fennáll, és egyre erősebben jelentkezik, amennyiben a vérzés a fogíny lehúzódásával párosul, az íny duzzadt, vörös, érzékeny vagy fáj, illetve ha kellemetlen szagú a lehelet, a fogakon sárgás, barnás lerakódást látunk.
– Az emberek többsége a fogmosáson túl nem fordít kellő figyelmet a fogközök tisztítására, pedig a baktériumok a nehezen hozzáférhető helyeken lerakódott lepedékben szaporodnak el, gyulladásokat, fogínyvérzést, szuvasodást okozva. Az enyhe tüneteket alapos, de kíméletes fogmosással, fogközök tisztításával, rendszeres fogkő-eltávolítással megszüntethetjük. Ha azonban nem kezeljük a fogínygyulladást, akkor a gyulladás a fogakat tartó állcsontokra is tovább terjedhet, következményeként pedig a fogak kilazulhatnak, kihullhatnak – mondta dr. Wenczl Mónika. A fogágybetegség leggyakrabban a nem megfelelő szájhigiénia miatt a fogakon és ínyszélen lerakódott lepedék miatt alakul ki, de előfordul, hogy nem megfelelő zárású, ínyszéli tömések, fogpótlások az okozók. Eredményezheti továbbá a terhesség során bekövetkező hormonális változások, bizonyos immunrendszert érintő betegségek, egyes gyógyszerek szedése, fogszabályzó viselése és fogtorlódások.

HBN
hirdetés