Fogadjunk!

Akt.:
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - © Fotó: Getty Images
Ha valaki beszélni akar a miniszterelnökkel, panaszkodni, ötletekkel bombázni vagy csak úgy diskurálni a változékony nyári időjárásról, nosza megpróbálhatja. T.Szűcs József jegyzete.

Igaz, pillanatnyilag a szerb kormányfőt környékezhetik meg személyesen fogadóóráján, s gyanítom a hazai magyarok többsége nem Vučić miniszterelnöknek címezné mondandóját. De mit csináljunk? Írásom időpontjáig egyelőre ő hirdetett fogadóórát a mezei polgárok számára. Akik annyira szívesen fogadták a kezdeményezést, hogy rögvest az első alkalommal mintegy ötezren akartak a politikussal szót váltani. Meglehet persze, hogy ez a személyes találkozó magyar kormány vezetője esetében már régen bevett gyakorlat, de hogy sokan nem tudnak róla, az bizonyos. Levelet írhatunk neki, sőt honlapján előre meg is köszönik sorainkat. Ám általa esetleg megtartott vagy tervezett fogadóórára, esetleg hasonló jellegű személyes találka lebonyolítására nem találtam utalást.

Nem tudom, a szerb miniszterelnöktől mit lehet majd úgy kérni, hogy annak foganatja is legyen. Mindenesetre a kormányfő az illetékes minisztereket berendelte, hogy az írásban előre feltett kérdésekre, felvetésekre a szimpla meghallgatásnál valamivel érdemibb reakció történhessék. Bár Aleksandar Vučić miniszterelnök inkább tippeket várt volna a szerb polgároktól országuk sorsának jobbítására, ám aligha kárhoztathatók a fogadóórára jelentkezők amiatt, hogy előbb saját sorsukon szeretnének javítani. Akár csupán azáltal, hogy ügyes-bajos dolgaikban megkapják azt a jog szerint nekik járó lehetőséget, amely eleddig a bürokrácia útvesztőiben tévelygett. Lehet ügyes propagandafogás, de számomra a közvetlen demokrácia gyakorlásának eme kicsiny, jelképes gesztusa, mégis szimpatikus. Hisz a szerb kormányfő kifejezetten ötleteket, az országa érdekében hasznosítható gondolatokat is kért az őt meglátogató polgároktól. Közvetve vagy nem annyira közvetve érzékeltetve, hogy maga, s tanácsadói mellett másoknak szintén lehetnek épkézláb ötletei az ország irányításának módjáról.

Azt régóta tudjuk, mi a puding próbája, most arra is fény derül, hogy irigyeljük-e ezért a lehetőségért a szomszédokat. S reméljük a fogadottak között néhány szerbiai magyar ugyancsak elmondhatta neki azt, hogy közügyekben mi nyomja a lelkét.

T.Szűcs József
hirdetés