Hajdú-Bihar megye

2020.03.15. 11:00

Hétfőtől sorra zárnak be az óvodák, bölcsődék

Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák, bölcsődék nyitva tartásáról, működéséről.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Csökmő

Szombat reggel hívta össze Nagy Tibor polgármester a képviselőket és az intézményvezetőket, valamint a háziorvost. Hosszas tanácskozás után úgy döntöttek, kérik a szülőket, hogy ha megtudják oldani a gyermekelhelyezést, lehetőleg ne vigyék óvodába a kicsiket. Erről egy felhívásban tájékoztatták a lakosságot egyelőre a facebookon, de készül majd szórólap is. Ugyancsak korlátozzák hétfőtől a helyi intézmények szolgáltatásait. A Faluházban telefonos szolgálat fog működni az otthon tartózkodók, főként idősek tájékoztatására, segítésére. Hétfőn fél 8-kor újra összeülnek a képviselők és intézményvezetők, és az addigi fejlemények ismeretében további intézkedések születhetnek – tudosította a Naplót B. Kiss Andrea Csökmőről.

Berettyóújfalu

Bezár a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde és tagintézményei a szombati egyeztetés után. Viszont ügyeleti rendben tovább működnek. Ezért, ha szülő gyerekének napközbeni elhelyezésről nem tud gondoskodni; a saját óvodájukban továbbra is tudják őket fogadni. Kérnek mindenkit, hogy ne vigyék a gyerekeket óvodába, bölcsődébe – áll Kogyilláné H. Szófia információjában Berettyóújfaluból.

Komádi

Rozsik Ritától, a Napló komádi tudósítójától megtudtuk: a Komádi Városi Önkormányzat nevében Tóth Ferenc polgármester szombaton arról tájékoztatta a lakosokat, hogy a városban az óvodák és a bölcsőde a megszokott rendben tartanak nyitva, mivel a jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések nem teszik lehetővé az óvodák és bölcsőde fenntartó általi bezárását. Ugyanakkor javasolják, hogy március 16-ától a szülő, ha teheti, ne vigye gyermekét óvodába/bölcsődébe. Akik munkájuk miatt nem tudnak otthon maradni a gyermekükkel, vagy a felügyeletéről nem tudnak megfelelően gondoskodni, részükre az óvodai és bölcsődei ellátás a megszokott rendben, a saját intézményükben biztosított lesz.

Hajdúdorog

Miska Andreától, a Napló hajdúdorogi tudósítójától megtudtuk, hogy Hajdúdorogon az óvodákban és bölcsődék is határozatlan időre bezárnak március 16-tól. Az intézmények különösen indokolt estében gyermekfelügyeletet biztosítanak.

Hajdúnánás

Március 16-ától, hétfőtől Hajdúnánáson a bölcsődei, óvodai, általános iskolai és középiskolai intézmények is zárva lesznek – ezt szombaton jelentette be Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere. Emellett a Városházán határozatlan időre közigazgatási szünetet rendeltek el a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására. A szünet alatt az ügyfélfogadás szünetel – tájékoztatott Harsányi zsolt, a Napló hajdúnánási tudósítója.

Pocsaj, Esztár, Kismarja

Nagyné Kelemen Mónika a következő hírt juttatta el hozzánk: Az önkormányzatok képviselő-testületeinek döntése alapján Esztárban a nemrég nyílt bölcsőde, a Biztos Kezdet Gyerekház és az Epreskert óvoda, Pocsajban a Kikelet és Mesevár óvoda, Kismarjában a Tarkabarka óvoda is bezár március 16-ától. Egyelőre mindenkire vonatkozik, hogy ne vigye gyermekét az intézményekbe, de a későbbiekben, igény esetén megoldást találnak a gyermekfelügyeletre – adta hírül Szécsi Tamás és Szőllősi Roland polgármester.

Polgár

Csőke Vivientől, a Napló polgári tudósítójától megtudtuk, hogy Polgár képviselő-testülete vasárnap rendkívüli ülést tart, amelyen minden bizonnyal napirenden lesz a óvoda és a bölcsőde bezárása is.

Püspökladány

Tóth Lajostól, Püspökladány polgármesterétől megtudtuk, hogy március 16-ától a püspökladányi óvodák és bölcsődék sem fogadják a gyermekeket. Hamarosan részletes közleményt ad ki a városvezető.

Földes

Földesen az új bölcsőde megnyitását bizonytalan időre elhalasztotta a képviselő-testület. A községi óvoda március 16-ától csak a munkaviszonnyal rendelkező szülők gyermekeit fogadja, amennyiben a szülő saját felelősségére nyilatkozza, hogy az ellátást igényli. A település óvodájában a halmozottan hátrányos helyzetű jogosultsággal rendelkező gyermekek étkeztetéséről március 17-től intézményi étkeztetéséből a napi egyszeri meleg étkeztetés (ebéd) biztosítása érdekében saját ételhordóval történő elvitellel gondoskodik – Tájékoztatta lapunkat Péter Imre, a Napló földesi tudósítója.

Egyek

A település óvodai intézményegysége március 17-étől, keddtől határozatlan ideig zárva tart – tudtuk meg Bódi Viktortól, a Napló egyeki tudósítójától.

Nádudvar

Marján Lászlótól tudjuk, hogy Nádudvaron, az óvodai és bölcsődei ellátás március 16-ától határozatlan ideig szünetel. A rendkívüli szünet ideje alatt különösen indokolt esetben az intézmény ügyeletet biztosít, melyet az intézményvezetővel minden egyes esetben egyeztetni szükséges. A Napfény Óvoda és Bölcsőde, valamint a Kövy Sándor Általános Iskola és AMI határozatlan idejű zárva tartása alatt biztosítani kívánjuk a gyermekétkeztetést, elsődlegesen azoknak a bölcsődés, óvodás, és általános iskolás korú gyermekeknek, akik hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek és rendelkeznek gyermekvédelmi kedvezménnyel.

Nyíracsád

Kedves Zilahi Enikő, a Napló nyíracsádi tudósítója Nagyné Jobbágy Piroska tájékoztatása alapján a következő információt juttatta el szerkesztőségünkbe: a miniszterelnök péntek esti bejelentése óta Nyíracsádon folyamatosak az egyeztető tárgyalások az érintett intézményvezetők és a település vezetői között. Vasárnap délben azt már biztosan lehet tudni, hogy március 18-ától, szerdától bezárják az óvodát. Hétfőn és kedden tájékoztatják a szülőket, felmérik az igényeket, nagyon indokolt esetben biztosítják a kiscsoportos gyermekfelügyeletet. Addig is, és a felügyelet ideje alatt is, dr. Nagy János polgármester döntése alapján szülők nem léphetnek be az óvoda területére. Ezzel is próbálják a lehető legminimálisabbra csökkenteni a járvány terjedését. A gyermekek étkeztetésének megszervezése is folyamatban van, végleges döntés a vasárnap késő délutáni egyeztető tárgyalás után várható.

Körösszegapáti

Körösszegapátiban Tarsoly Attila polgármester már vasárnap reggel nyolc órára hívta az intézmények vezetőit. Az óvoda is bezár. Kérik a szülőket gyermekük otthoni elhelyezésére. A lényeg a gyerek maradjon otthon. Azért is veszélyes a gyermekek óvodába járása, mert az óvodás szülők többsége át jár Romániába. Az étkezést biztosítják annak, aki igényli. Vásárolnak két ételhordót. Abba teszik a napi ebédet, majd másnap azt kicserélik, közben az edényeket fertőtlenítik. Az ebédért menő személy nem lesz kapcsolatban a konyha személyzetével sem, mert az edényeket kiteszik a konyhától távolabb. Minderről Vmirjáncki József, Körösszegapáti, Magyarhororog, Berekböszörmény és Mezősas Napló-tudósítója tájékoztatta lapunkat.

Mezősas

A Mezősasi Óvoda a megszokott nyitvatartási rendben fog tovább működni. Ugyanakkor a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében javasolják a szülőknek, hogy aki teheti, március 16-ától ne vigye gyermekét óvodába. Ebben az esetben a távolmaradásról szíveskedjenek a vezető óvodapedagógust értesíteni. Akik munkájuk miatt nem tudnak otthon maradni a gyermekükkel, vagy a felügyeletről nem tudnak megfelelően gondoskodni, részükre az óvodai ellátás a megszokott rendben biztosított lesz – mondta Somi László polgármester.

Magyarhomorog

Magyarhomorogon is szünetel az óvodai foglalkoztatás. Az étkezési lehetőség biztosított. Az étel saját, fertőtlenített ételhordóban elvihető. Felhíják a figyelmet arra. hogy gyermeküket a szülők ne az idős emberekre bízzák – közölte Barabás Károlyné polgármester.

Berekböszörmény

Szűcs Viktor polgármester aláírásával jelent meg az értesítés. Az óvoda határozatlan időre rendkívüli szünetet tart. Szülői kérésre kis csoportokban lesz felügyelet reggel 7 órától 16 óráig. Étkezés lesz, az ebéd saját ételhordóban elvihető.

Hajdúszoboszló

Tibai Irma, a Napló hajdúszoboszlói tudósítója a Czeglédi Gyulának a fürdőváros polgármesterének közleményét juttatta el szerkesztőségünkbe: A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében szombaton délelőtt rendkívüli vezetői megbeszélést tartottunk a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal érintett vezetőinek, illetve intézményvezetőinek és néhány képviselőtársamnak a jelenlétében. Az óvoda és bölcsőde intézményvezetője arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy jelenleg is a gyermekek 30-50 százaléka különböző más betegség miatt, illetve elővigyázatosságból hiányzik. Tekintettel a Kormány intézkedésére, mely szerint az iskolákban az oktatás szünetel, helyette otthoni távoktatási képzést vezetnek be, szükségét éreztük annak, hogy az önkormányzat által működtetett óvodákban, bölcsődében is megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogyan tudjuk az érintettek veszélyeztetettségét csökkenteni. Ennek kapcsán felhívással élünk a szülők irányába, hogy mindazok, akik megtehetik és meg tudják oldani bölcsődés, óvodás korú gyermekük otthoni felügyeletét, már a hétfői napon se vigyék gyermeküket az intézményekbe. Azok számára, akik semmilyen módon nem tudják megoldani gyermekük elhelyezését, a tagóvodák mindegyikében és a bölcsődében is ügyeleti rendszerben kiscsoportos közösségekben fogadják a gyermekeket. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a kiemelten veszélyeztetett idős nagyszülőkre ne bízzák a gyermekek felügyeletét, hiszen a vírus az ő egészségüket súlyosan veszélyezteti. Az óvodás és bölcsődés korú gyermekek étkeztetése a megszokott rendben biztosítjuk. Az iskoláskorú gyermekek esetében a rászorultsági besorolásban szereplő gyermekek részére a napi egyszeri meleg étkeztetést a nyári szünidei rendben megszokottak szerint biztosítja az önkormányzat intézménye.

Tiszafüred

Tiszafüreden szombat reggel egyeztetett a polgármester a város óvodai vezetőivel és a bölcsőde vezetőjével. Az intézményekben biztosítanak kis csoportos gyermekfelügyelet, azok számára, akik nem tudják megoldani gyermekük elhelyezését. Az intézményvezetők március 16., délután négyig felmérik a szülői igényeket és azok alapján alakítják ki a csoportokat – tájékoztatott Bekecs Sándor, tiszafüredi tudósítónk.

Téglás

A Téglási Bölcsőde, Családsegítő-, Gyermekjóléti Szolgálat március 16-tól ügyelet adása mellett zár be. A további határidők, későbbi döntések eredménye lesz. A Bárczay Anna Városi Óvoda szintén ügyelet adása mellett zár be március 16-tól, nem tudni meddig, milyen kondíciók mellett – tudtuk meg Kerekes-Bíró Éva téglási tudósítónktól.

Hajdúsámson

A Hajdúsámsoni Bölcsőde és az Eszterlánc Óvoda március 16. napjától visszavonásig rendkívüli szünetet rendel el. Az óvodában jövő hét szerdáig, azaz március 18-ig a bölcsődében pedig még hétfőn tudnak ügyeletet biztosítani, ezzel is segítve a szülőket, hogy ez idő alatt meg tudják oldani gyermekeik további felügyeletét. A rendkívüli szünet ideje alatt, igény szerint a gyermekétkeztetést, mint szünidei étkeztetést (napi egyszeri meleg étel), az önkormányzat biztosítja a szünidei étkeztetésre jogosultaknak egyszer használatos ételdobozban. A bölcsődei vagy óvodai ügyeletet igénybe vevő gyermekek az intézményben a megszokott módon ellátásban részesülnek – tájékoztatta lapunkat Dandé Melinda, a Napló hajdúsámsoni tudósítója.

Létavértes

Turóczi Barnabás tudósítónktól tudjuk, hogy Létavértesen a Gyermeksziget Óvoda és Bölcsőde valamint az Irinyi utcai Tagóvoda intézményeiben március 16-ától határozatlan időre rendkívüli szünetet rendelt el Menyhárt Károly polgármester. Szülői igények esetén, amennyiben indokolt, az intézmények gyermekfelügyeletet biztosíthatnak. A gyermekfelügyeletet elsősorban azok kérhetik a rendelet szerint, akik munkája a járvánnyal kapcsolatosan nélkülözhetetlen, közfeladatot látnak el illetve akikre a közellátásban szükség van. A napközbeni felügyelet igénylésével a szülő felelősséget vállal a kisebb közösségekben esetlegesen jobban terjedő vírus okozta következményekért.

Polgár

Polgáron a képviselő-testület március 15-én rendkívüli ülést tartott. A következő két hétre, március 16-tól március 30-ig az önkormányzat és intézményei minimum feladatellátására irányuló döntéseket hozott. Az önkormányzati intézmények vezetői (munkáltatói jog gyakorlója) hatáskörébe tették a döntések meghozatalát, a minimumfeladat teljesítésének megszervezését.

Az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár tevékenységét ez időszak alatt szünetelteti. Az önkormányzat és intézményei munkavállalói esetében a minimum feladatellátás teljesítése mellett két hét otthonmaradást vélik szükségesnek – tájékoztatta a Naplót Csőke Vivien, a Napló polgári tudósítója.

HBN

A témába vágó további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában