Foci VB: Időutazás

Foci VB: Időutazás
Élő adásban láthatta Észak-Korea – bocsánat, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság – lakossága, ahogy „fiai” hét gólt kapnak Portugáliától a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon. Üveges Szilvia jegyzete

A kommunista ország válogatottja negyvennégy év után jutott ki először a viadalra – ki is tüntették a focistákat érte –, s ráadásul az első fordulóban szépen helytálltak, hiszen mindössze 2–1-re kaptak ki az egyik favorittól, a brazil együttestől.

Ezt az összecsapást felvételről láthatták az észak-koreaiak – már, akiknek van tévéjük –, ám a sikeresnek nevezhető találkozó után annyira felbátorodtak egyébként szigorú vezetőik, hogy a második, portugálok elleni meccset élőben közvetítették a világ talán legelzártabb államában – az ország életében először. Csakhogy az európai csapat lefocizta az ázsiai alakulatot, hetet gurítottak CristianoRonaldóék, miközben egyet sem kaptak. Dél-koreai források szerint a mérkőzés végét jelző sípszó után Phenjanban villámgyorsan lekeverték az adást… Egyhamar nemigen lesz ott újra élő sportközvetítés.

S azóta találgatja a világ, vajon megbüntetik-e otthon és ha igen, miképpen az észak-koreai válogatott nemrég még hősként ünnepelt tagjait. A vébészereplés ténye már önmagában elég dicsőségesnek bizonyul, vagy munkatáborban végzik a sportolók? Abszurd, Orwell fikcióját (1984) eszembe juttató kérdés – 2010-ben. Nem biztos, hogy valaha választ kapunk rá.

Üveges Szilvia
szilvia.uveges@inform.hu

Hírek a foci VB-ről