FOCI-VB: Ejtették a vádat, és elengedték a holland lányokat

Szabadon engedték kedden a dél-afrikai hatóságok azt a két holland állampolgárságú nőt, akiket azután vettek őrizetbe, hogy illegális reklámtevékenységgel vádolta meg őket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).

Az ügy diplomáciai viszályt váltott ki Hollandia, a FIFA, és Dél-Afrika közt. A holland külügyminiszter “abszurdnak” nevezte, hogy a két nőt letartóztatták, és megvádolták, mert a focivébé egyik stadionjának nézőterén egy holland sörgyártó által készített, narancsszínű ruhát viseltek – amelyen egyébként semmiféle márkajelzés nem szerepelt. Az ügyet állítólag azért ejtették, mert a holland sörgyár, és a FIFA megegyezésre jutottak.

“Boldogok vagyunk, hogy hazatérhetünk, és hogy megoldódott az ügy” – írta közös közleményében a két holland nő, Barbara Castelein és Mirte Nieuwpoort. “A vádakat ejtettük a lányok ellen, mert a FIFA jelezte, hogy nem áll érdekükben az üggyel foglalkozni” – mondta a dél-afrikai ügyészi hatóságok szóvivője, Mthunzi Mhaga. Akinek állítása szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és a holland Bavaria sörgyár peren kívüli megegyezést kötött egymással.

A két holland nőt 34 társukkal együtt a múlt hétfőn, a Hollandia-Dánia mérkőzés második félidejében kényszerítették a lelátó elhagyására, narancssárga ruháik miatt. A lányokat ezután a FIFA egyik irodájába vitték, ahol a rendőrség emberei több órán át faggatták őket – írta a Star című dél-afrikai lap. Egyikük szerint a rendőrök azt kérdezgették tőlük, hogy a Bavaria Beer nevű holland sörgyártónak dolgoznak-e. Állítólag a rendőrök azzal fenyegették őket, hogy fél évig terjedő börtönbüntetésre fogják őket ítélni ruháik miatt.

A holland nemzeti válogatott színében, narancssárgában pompázó ruhákon nem volt márkajelzés. “A FIFA-nak nincsen monopóliuma a narancssárga színre” – jelentette ki a holland sörgyártó egyik vezetője, a Starnak nyilatkozva.

A sörgyártó az előző, 2006-os németországi labdarúgó világbajnokság idején narancssárga nadrágokat kínált sörei mellé. A holland szurkolók között rendkívül népszerűvé vált ruhadarabot azonban a FIFA követelésére kitiltották a stadionokból.

– Független Hírügynökség –