FM: idén kevesebb meggy teremhet a tavalyinál

Akt.:
Érd, 2016. június 7. Budapest agglomerációjának legnagyobb meggy- és cseresznyefa ültetvényén rázógéppel szüretelik a cseresznyét Érden, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Kísérleti Telepén, az Elvira majorban 2016. június 7-én.
Érd, 2016. június 7. Budapest agglomerációjának legnagyobb meggy- és cseresznyefa ültetvényén rázógéppel szüretelik a cseresznyét Érden, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Kísérleti Telepén, az Elvira majorban 2016. június 7-én. - © MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest – A tavaszi fagyok miatt az idei meggytermés valószínűleg elmarad a tavalyitól, ami 65 ezer tonnányi volt – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a meggy Magyarországon a második legfontosabb gyümölcskultúra az alma mellett: összesen 14,5 ezer hektáron termesztik, míg cseresznyét csak 2,5 ezer hektáron.

Idén a meggyültetvények bejelentett károsult területe közel 5 ezer 400 hektár, a cseresznyéé pedig ezer hektár. 2016-ban 24 milliárd forint állhat rendelkezésre a károk rendezésére – közölték.

A tájékoztatás szerint a kormány a megfelelő támogatáspolitikával, a kutatási programokkal, a cseresznye- és meggyágazatban elérhető innovációkkal ki szeretné egyenlíteni a termésátlagokat. “Fontos, hogy a támogatásokkal elősegítve, közös beruházásokkal növeljük a hatékonyságot, csökkentsük a termelési kockázatokat és segítsük a piacra jutás feltételeit” – írták.

A közlemény szerint a területalapú támogatásokon felül az FM a termeléshez kötött támogatási jogcímekből is forrást biztosít a kertészeti ágazatnak: gyümölcsültetvények esetében tavaly mintegy 5,2 milliárd forint volt a keret, ebből hektáronként 96 ezer forintot kaphattak a termelők.

Idén majdnem 14 ezer hektárnyi meggyültetvény és mintegy 2700 hektár cseresznyeültetvény után igényeltek területalapú támogatást a gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál – tették hozzá.

Közölték azt is, hogy Magyarországon 29 termelői szervezet foglalkozik meggyel és cseresznyével, ezek tavaly 23 ezer 492 tonna meggyet és mintegy ezer tonna cseresznyét forgalmaztak 3,865 milliárd forint és 325 millió forint értékben.

Ennél mindenképpen egy magasabb szintű szervezettség lenne kívánatosabb – állapította meg a tárca.

– MTI –