FM: az ÁSZ-vizsgálat időtartama alatt a tárca nem volt az állami erdészetek tulajdonosi joggyakorlója

Budapest – Az állami erdőgazdaságok esetében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által vizsgált 2009 januárjától 2014 júniusáig terjedő időszakban nem a Földművelésügyi Minisztérium (FM) volt a tulajdonosi joggyakorló – közölte a szaktárca kedden az MTI-vel reagálva az ÁSZ vizsgálatára.

Az ÁSZ kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján éles kritikát fogalmazott meg az állami erdőgazdaságok működésével kapcsolatban. Az ÁSZ ellenőrzései sorozatos és rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel az állami erdőgazdaságoknál – jelentette be Domokos László, az ÁSZ elnöke.

Az FM tájékoztatása emlékeztet: az állami erdészeti társaságok az erdőtörvényben foglaltakból következően a fenntartható erdő érdekében gyarapítják az erdővagyont, teljesítik a közjóléti feladataikat. Továbbá több ezer, az alvállalkozói körbe bevont kisvállalkozóval együtt több tízezer munkahelyet tartanak fenn. Így hozzájárulnak a vidék fejlődéséhez, a regionális törekvésekhez.

Az erdészeti társaságok részt vállalnak a közjóléti feladatok ellátásában, a társadalom számára a “nyitott erdő” megvalósításában a szociális tűzifa-programban és a rezsicsökkentésben. Az állami erdészeti társaságok nyereségesen gazdálkodnak. A FM folyamatosan felügyeli az erdészeti társaságok gazdálkodását is, jogköréből adódóan szakmai iránymutatásokat, szabályzatokat, utasításokat ad ki, feladatokat szab számukra – szögezi le közleményében az agrártárca.

Az FM az átvétel után – a 2014-es választásokat követően – aktualizálta a társaságok működési kereteit biztosító alapszabályokat, megválasztották a felügyelőbizottságokat, szükség esetén vezetőcserét hajtott végre. Az idén új felügyelőbizottsági ügyrendeket, javadalmazási szabályzatokat fogadtak el a társaságoknál.

Az erdészetek a jóváhagyás alatt álló 2016-2018. közötti stratégiai tervekben – a tulajdonosi elvárásnak megfelelően – a fenntartható gazdálkodás szem előtt tartásával, valamint pozitív üzemi és adózott eredmény elérésével számolnak. A gazdálkodás felügyelete a kontrolling jelentéseken, rendszeres adatbekéréseken keresztül is megvalósul.

Az FM szerint érthetetlen, hogy az előzetes egyeztetés ellenére az erdőgazdaságok vezetői nem vehettek részt a sajtótájékoztatón, hanem csak a médiából értesülhettek az ÁSZ vizsgálat eredményeiről – olvasható a tájékoztatásban.

Domokos László közölte az is az ÁSZ sajtótájékoztatóján, hogy az erdőgazdaságoknál nem volt megoldott az általuk kezelt állami vagyon és a saját vagyonuk, illetve a kezelésükben lévő vagyonelemek elhatárolása. A kezelt vagyont a társaságok nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően szerepeltették mérlegükben.

Emellett a tulajdonosi jogok gyakorlóinak ellenőrző rendszere nem támogatta sem a vagyonkezelés tárgyának, sem a vagyonkezelés díjának teljeskörű meghatározását. Ezek alapján kerültek az ÁSZ kockázatelemző rendszerének látóterébe az állami erdőgazdaságok – mondta az elnök.

Az ÁSZ mind a 22 működő állami erdőgazdaságot vizsgálta; most 12 erdőgazdaságról készített jelentést mutattak be.

– MTI –