FM: ágazatok együttműködésével készül a nemzeti tájstratégia

Budapest – Több ágazat és szaktárca együttműködésével készül a nemzeti tájstratégia, amely a firenzei egyezményben foglalt célok megvalósítását mozdítja elő Magyarországon – mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten, egy nemzetközi szakmai tanácskozáson. Az Európai táj egyezmény 17. műhelykonferenciáját 35 ország képviselőinek részvételével tartják.

Fazekas Sándor ismertette: a tájstratégiával összefüggő munkát a Földművelésügyi Minisztérium koordinálja. A stratégia a védelem-kezelés-tervezés rendszerére épül. Központi eleme a társadalmi felelősségvállalás a helyi, az országos és a nemzetközi szintű együttműködésben, illetve a tájak határokon és ágazatokon átnyúló védelme, kezelése és tervezése lesz.

A tájegyezmény Magyarországon 2008-ban lépett hatályba, elősegíti a természeti és az épített környezet megóvását és fenntartható hasznosítását – emlékeztetett.

A miniszter tájékoztatása szerint a kitűzött célokat és feladatokat a Munkaprogram az Európai Táj Egyezmény végrehajtására című dokumentum rögzíti. A munkaprogram kiemelt feladatként határozza meg a magyar tájstratégia megalkotását, amit várhatóan még az idén elfogad a kormány. A prioritások között van a hazai tájak egységes értékelési szempontrendszerének kidolgozása, a magyar tájak új, tájkarakter alapú osztályozása is.

Az eredmények sorából Fazekas Sándor kiemelte, hogy az Országgyűlés tavaly júniusban elfogadta a 2015-2020. közötti időszakra szóló 4. Nemzeti Környezetvédelmi Programot.

A miniszter a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a konferencia helyszínén megrendezett “Táji örökségünk megőrzéséért” című vándorkiállítást. Ez az Európai Táj Egyezményt, az Európa Tanács Táj Díját, valamint a magyar pályázati rendszer eddigi győztes pályaműveit és a 12 pályázó ország bemutatkozását ismerteti meg az érdeklődőkkel.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára arról beszélt, hogy a magyar emberek számára a táj az egyik legfontosabb érzelmi és értelmi megtartó közeg, meghatározza a magyarság identitását.

Az NFM a kezdetektől szerepet vállalt a Táj Egyezmény hazai tárcaközi koordinációs feladataiban – emelte ki. Elmondása szerint a szaktárca különösképpen két térségre – a Balatoni kiemelt üdülő körzetre és a Tokaj-Hegyaljai Történelmi Borvidékre – koncentrál, a fejlesztések szempontjából ugyanis ezek kapcsolódnak össze leginkább a tájvédelemmel.

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára megfogalmazása szerint a táj abban különbözik a természettől, hogy beletartoznak az ember és az ember alkotta művek is. Az észlelhető táj az ember és a természet, valamint az egyén és társadalom, továbbá az országok és a nemzetek között is hidat jelent – idézte az Európai Táj Egyezmény tájmeghatározását a helyettes államtitkár. Jelezte: ezért az építészek, tájépítészek, urbanisták folyamatosan részt vesznek a tájegyezmény céljainak megvalósításában, az egyezmény ugyanis a fenntarthatóságról szól.

– MTI –