FM: a bőrcsomósodáskór emberre nem veszélyes

Budapest – A szarvasmarhákat, bivalyokat érintő bőrcsomósodáskór vírusos betegség, emberre nem veszélyes – hangsúlyozta Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos az M1 aktuális csatornán pénteken.

Emlékeztetett, a betegség 2015 nyarán kezdődött Görögországban, és gyorsan terjedve 2016-ban került Bulgáriába. Szerbiában is már több tucat járványkitörést észleltek, a legutolsó 230 kilométerre van a magyar határtól, a vakcinázást a szerb hatóságok megkezdték.

Bognár Lajos szerint szerencsés esetben az is előfordulhat, hogy nem kerül be a betegség Magyarországra, de ehhez megfelelő módon védekezni kell.

Az országos főállatorvos egyebek közt arra hívta fel a magyar gazdák figyelmét, hogy csak egészséges állatállományból vásároljanak, a legyek, szúnyog ellen védekezzenek.

Bognár Lajos elmondta: a kór Magyarországra kerülésének jelentős kedvezőtlen gazdasági hatása lenne, a nemzetközi szabályok értelmében a partnerek az érintett magyar termékek kereskedelmét kizárhatják, és ez nagy érvágás lenne az agráriumnak.

– MTI –
hirdetés